Fortsatt stabil produktion av Adblue trots oro på marknaden

Publicerad ons, 04/27/2022 - 17:19

Det råder oro på marknaden för Adblue, vilket Svensk Åkeritidning rapporterat om tidigare. Men läget är mer stabilt än vad det ibland framstår som, menar Yara som står för en stor del av försäljningen i Sverige.

För att producera tillsatsämnet Adblue, som renar avgaserna i dieselmotorer, behövs urea – ett ämne som tillverkas genom att förena ammoniak med naturgas och koldioxid. Ryssland är en stor producent av urea, framför allt produkter som används inom gödselmarknaden. Som en konsekvens av landets krig mot Ukraina har importen därifrån strypts, vilket vållat problem för de leverantörer som har upparbetade leveranskedjor med Ryssland.

För Yara, som startade som producent och leverantör av gödningsmedel men numera även tillverkar Adblue, är situationen däremot annorlunda. Det menar Mikael Edsäter, affärsområdeschef på Yara.

– Vi gör egen urea och är därför inte beroende av import. Och så länge naturgasen inte stryps så kan vår produktion löpa på som vanligt, säger han.

Det gäller med ett undantag hittills, ett par veckor i mars då två av Yaras fyra produktionsanläggningar i Europa höll stängt. Anledningen var att gaspriset hade rakat i höjden så pass att det inte längre var lönsamt att hålla alla anläggningar i fullt drift. Men den extrema pristoppen var tillfällig och sedan dess har produktionen löpt på som vanligt. Yara har nu också gått in för att hjälpa några av de övriga leverantörerna med produktion av Adblue, säger Mikael Edsäter.

– I vanliga fall pratar vi ju inte så mycket affärer mellan bolagen, eftersom vi är konkurrenter. Men nu är läget speciellt och då har vi sett att vi har en viss överkapacitet som vi valt att dela med oss av.

Han påpekar att det länge varit en god affär att köpa in naturgas från Ryssland som sålt den ganska billigt, men att läget nu är ett helt annat. Det är också viktigt att få fram att alla tillverkare inte är beroende av urea och att den kan produceras inom EU, menar han.

– Det problem vi har idag är inte brist på Adblue, för det har vi inte, utan att emballagen som används vid mindre leveranser direkt från producenterna inte tillverkas i samma takt som vi skulle kunna leverera produkten. Att det är så beror på att många hamstrar Adblue för att de är osäkra, och det är i sig ett problem. Det kan också bli ett problem för den kund som köper väldigt mycket, eftersom hållbarheten är 12 månader. Får man problem med sin produkt därefter så går det inte att reklamera, säger Mikael Edsäter.

– Får man en längre leveranstid än vanligt beror det antagligen på att emballagetillverkarna inte hunnit leverera emballage. Om folk köpte det de behöver och inte mer så skulle vi inte ha något problem alls. Förutom att priset är historiskt högt. Men det beror på det höga gaspriset, och på att emballagepriserna gått upp när råvarorna till dem också har blivit dyrare. Detta, tillsammans med valutakurserna, sätter priset för Adblue.

Stora problem uppstår först om gasleveranserna från Ryssland skulle upphöra.

– Om EU sätter stopp, eller Putin själv stryper den, så har vi ett problem med ett stort underskott på gas eftersom biogas och LNG inte i nuläget klarar av att täcka behovet, vare sig i volym eller infrastrukturmässigt. Då riskerar vi en akut brist på Adblue inom transportsystemet, men även många industrier, raffinaderier och kraftvärmeverk i Europa får problem då de drivs med samma grundteknik. Vi behöver ha en plan för hur ett sånt läge ska hanteras, och det ärendet ligger hos regeringen och riksdagen nu, säger Mikael Edsäter.

Företaget Arom-dekor, som haft betydande leveranser av urea från Ryssland och som Svensk Åkeritidning intervjuat tidigare, gick för några dagar sedan ut i di.se med beskedet att deras situation stabiliserats efter att de hittat nya leverantörer av urea i andra länder.

 

Mikael Edsäter, affärsområdeschef på Yara, menar att företagets produktion av Adblue löper på som vanligt.