Hoppa till innehållet

60 miljoner till vätgasproduktion i Göteborg

GÖTEBORG. En ny produktionsanläggning för vätgas ska byggas i Göteborgs Hamn. Anläggningen, som innebär en investering på 60 miljoner kronor, ska stå klar 2023. Norska energibolaget Statkraft står för pengarna, hamnen bidrar med marken. 

Arvid Guthed är hamnutvecklingschef på Göteborgs hamn
Arvid Guthed är hamnutvecklingschef på Göteborgs hamnFoto: Pressbild

De båda bolagen, Göteborgs Hamn och Statkraft, meddelar på tisdagen att de ingått ett avtal som innebär en fördjupad utredning av möjligheterna för en anläggning av mellanlager och etablering av en tankstation inom Göteborgs hamn. 

Det som närmast ska ske är en förstudie kring säkerhet som ska vara klar i början av nästa år. 

”Det ska bli av. Statkraft går nu in och tar investeringen för att skapa en testanläggning för att producera grön vätgas”, berättar Arvid Guthed, som är Hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn.

Det är inga jättevolymer det rör sig om till en början, då kapaciteten ska ligga på 4 MW, vilket motsvarar produktion av 2 ton vätgas per dygn. Jämför man det med tung lastbilstransport motsvarar det förbrukningen av 2200 liter diesel. 

Det viktiga just nu är enligt Arvid Guthed är att någon tar ett stort ansvar och provar tekniken, speciellt i en hamnmiljö där det finns mycket säkerhetsaspekter att ta hänsyn till.

”Det ger en väldigt viktig plattform för att kunna vidareutveckla det hela och skala upp det.”

I närområdet genomför Vattenfall tillsammans med Preem en utredning kring en tänkt elektrolysanläggning för vätgasproduktion på raffinaderi i Lysekil med en kapacitet på 50 MW. 

Intresset kring vätgas är enligt Arvid Guthed stort, från flera aktörer. 

”Med det sagt är det lite av en 'hönan och ägget'-situation. I hamnmiljön finns potentiellt sett både fartyg, terminaltraktorer och tunga lastbilar som kan gå på vätgas. Det måste finnas vätgas att gå på. Samtidigt måste fordonen finnas.”

Scanias huvudspår för lastbilstrafiken är batteridrift, men bolaget har exempelvis levererat en sopbil till Göteborgska Renova som drivs med vätgas. Volvo har ett samriskbolag tillsammans med Daimler i syfte att utveckla och kommersialisera bränslecellsystem för tunga lastbilar. 

Sedan tidigare har Göteborgs Hamn också ett samarbete med bland annat just Volvo och Scania för att öka takten i arbetet med att minska koldioxidutsläppen, Transzero initiative. 

Är det här en del av det?
”Det kopplar till våra långsiktiga mål om att få ner våra utsläpp i hamnen så i det avseendet är det kopplat till Tranzero, men Tranzero är ett samarbete mellan hamnen, Scania, Volvo och Stena Line och Statkraft är inte med i den konstellationen.” 

Idén om vätgas som drivmedel får ibland kritik för att det går åt mycket el för att skapa vätgasen. Den anläggning som nu planeras ska drivas på förnyelsebar el, men elen genereras inte i hamnen. 

”Vi tar el från nätet och som det ser ut i dag är effektförsörjningen ut i hamnen god”.  

Enligt Arvid Guthed finns det utrymme för produktionsanläggningen att växa. Hur stor den kan tänkas bli får framtiden utvisa utifrån efterfrågan. 

”Med det sagt byggs anläggningen i en miljö där det finns mycket fordon och fartyg som lämpar sig för vätgasdrift.”

Statskrafts investering på 60 miljoner kronor görs med hjälp av EU-stöd via Nordic Hydrogen Corridor som tar 40 procent av kostnaden.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera