Första spadtaget i miljardprojekt

Publicerad tors, 02/10/2022 - 12:43

Det ska bli ett nationellt testcenter för framtidens eldrivna fordon. Under onsdagen togs det första spadtaget för SEEL:s nya anläggning i Nykvarn, som får en unik inriktning mot tunga fordon.

Anläggningen i Nykvarn är en av tre anläggningar för framtidens elektromobilitet som ingår i Seel, och testcentret ska tas i drift 2023. Här ska forskare och företag testa och utveckla batteriteknik och drivlinor för tyngre fordon, flyg och båtar.

Bakom Seel – Swedish Electric Transport Laboratory – står statliga Rise, Research Institutes of Sweden, och Chalmers. Satsningen bygger på samverkan mellan stat, akademi och näringsliv. I Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen är investeringsparnter och sammantaget investeras omkring 1,3 miljarder kronor i projektet.

Klimatet är vår tids största utmaning. Elektrifiering av transportsektorn är avgörande för att minska våra utsläpp. Därför är satsning på elektromobilitetslaboratoriet viktig för omställningen och vår framtida konkurrenskraft, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

I Seel får aktörer inom fordonsindustrin, flygindustrin och maritima sektorn samt övriga företag som utvecklar teknik inom relevanta områden en gemensam plattform för möten och samverkan. Tillsammans kan de dra nytta av den kunskapsutveckling och det teknikskifte som sker. Anläggningen i Nykvarn blir i likhet med de övriga i Göteborg och Borås samtidigt en öppen plattform där forskare från högskolor, universitet och forskningsinstitut får tillgång till avancerade testmöjligheter inom elektromobilitet.

Testcentret Seel kommer att vara mycket viktigt i fordonsindustrins omställningsarbete. Målet är att Seel ska vara världsledande inom elektromobilitet och stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft. Anläggningen i Nykvarn är central i detta arbete, säger Pia Sandvik, vd på Rise.

Att valet föll på Nykvarn hör samman med det strategiska läget på verksamhetsområdet Stockholm Syd Mörby, 12 kilometer från Scania i Södertälje och 30 minuter från centrala Stockholm. Geografiskt är också Nykvarn en del av den så kallade Fordonsdalen, den del av Stockholms län och länen i Östra Mellansverige som globalt sett har viktig forskning och tillverkning främst inriktad mot tunga fordon. I området produceras sammantaget cirka 20 procent av världens drivlinor för tunga fordon och här finns närmare en tredjedel av Sveriges alla anställda inom fordonsindustrin, skriver Nykvarns kommun i ett pressmeddelande.

Många spadar sattes i marken under onsdagen, när startskottet för bygget av Seel i Nykvarn gick.