Boliden investerar i 74-tons el-lastbil

Publicerad ons, 03/16/2022 - 10:19

En 74-tons el-lastbil från Scania ska levereras till gruv- och metallföretaget Boliden nu under våren. Den kommer att köras av Renfors Åkeri och trafikera en 30 km lång sträcka i Västerbotten.

– Vi visar återigen att tekniskt är helelektriska lösningar för tunga fordon redan är här. Utvecklingen går otroligt snabbt! Det är mycket viktigt att infrastrukturen hänger med för att fler kunder ska ta steget. Det är också otroligt värdefullt att jobba på denna typ av koncept för tung el-drift med aktörer som Boliden som vill driva utvecklingen framåt, inte minst inom klimatområdet, säger Fredrik Allard som är chef för e-mobilitet på Scania.

El-lastbilen har en totalvikt om 74 ton inklusive last och trailer och kommer alltså att köras av Renfors Åkeri. Den ska trafikera en cirka 30 km lång sträcka tur och retur mellan gruva och anrikningsverk i Västerbotten. Samarbetet mellan Boliden och Scania öppnar för möjligheten att elektrifiera ytterligare transportflöden inom Boliden framöver, menar bolagen.

– Att tidigt vara med och testa eldrift för väldigt tunga transporter och bidra till utveckling och omställning till hållbara lösningar ligger helt i linje med vår agenda, säger Jonas Ranggård, programchef på Boliden.

Satsningen på den tunga el-lastbilen sker inom ramen för Reel (Regional Electrified Logistics), ett initiativ som leds av Closer och utförs med stöd från programmet Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI) för att främja övergången till ett elektrifierat godstransportsystem på den svenska marknaden.

Leverans av fordonet planeras ske under andra kvartalet 2022.

74 ton ellastbil ska rulla mellan gruva och anrikningverk i Västerbotten.