Volvo testade ellastbilar i sträng kyla

Publicerad tors, 12/16/2021 - 16:04

Vad händer med en batterielektrisk lastbil när termometern visar -25° C och vinden är hård? För att kunna besvara frågan har Volvo Lastvagnar genomfört vintertester i nordligaste Sverige.

För att säkerställa att batterierna i de eldrivna modellerna inte tappar kapacitet för snabbt vid kraftig kyla har Volvo Lastvagnar testat sina nya lastbilar nära Polcirkeln.

– Vi har kunder över hela världen och våra lastbilar behöver prestera överallt, så därför är det av högsta vikt att göra tester i tufft klimat. Detta gäller självklart även våra eldrivna lastbilar, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

Fälttesterna i norr är ett sätt att testa fler typer av oförutsägbara vädersituationer.

– Vindarna bygger på is på lastbilarna, vilket ger oss stora möjligheter att säkra att allt fungerar som det ska under extrema förhållanden. Våra tester har visat att det fungerar mycket väl att köra våra eldrivna lastbilar under dessa mycket kalla förhållanden. 

Ett konkret resultat av vintertesterna är en ny funktion som kallas för Ready to Run. Den förbereder lastbilen för arbetsdagen genom att sätta på värmen i förväg vid kyla, eller kyla ner batterierna och lastbilshytten när det är riktigt varmt. Den optimala temperaturen för batterierna är runt +25° C och föraren kan på ett enkelt och smidigt sätt fjärrstarta värmen eller kylan i förväg via en app. 

Den kompletta Ready to Run-funktionen (se film) kommer att finnas tillgänglig på Volvo FH, FM och FMX Electric som lämpar sig för regionala transporter.

Ska klara även vintriga förhållanden.