Volvo, Daimler och Traton i omfattande samarbete inom laddinfrastruktur

Publicerad fre, 12/17/2021 - 08:54

Volvokoncernen, Daimler Truck och Traton Group har undertecknat ett bindande avtal om att skapa ett samriskföretag. Det nya bolaget ska installera och driva ett högpresterande offentligt laddningsnätverk för batteridrivna, tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar över hela Europa.

Samriskföretaget, som ska ägas till lika delar av de tre parterna, planeras starta sin verksamhet under 2022 efter att alla godkännandeprocesser har slutförts. Parterna åtar sig att tillsammans investera 500 miljoner euro och planen är att installera och driva minst 1 700 högpresterande gröna laddningspunkter vid och nära motorvägar samt vid logistik- och destinationspunkter. Installationerna ska ske inom fem år från etableringen av samriskföretaget. Antalet laddningspunkter förväntas öka avsevärt över tid genom samarbeten med ytterligare partner samt offentlig finansiering. Företaget kommer att drivas under egen identitet och vara baserat i Amsterdam.­

– Vi går från ord till handling, och detta planerade samriskföretag med Daimler Truck och Traton Group är ett viktigt steg i formandet av en värld vi vill leva i. Innovativa partnerskap som dessa kommer att möjliggöra en välbehövlig förändring som kommer att gynna våra kunder – och hela branschen, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

Satsningen på laddinfrastruktur blir en väckarklocka för branschens övriga aktörer, myndigheter och lagstiftare för att samarbeta om en snabb expansion av det laddningsnät som krävs för att kunna bidra till att nå klimatmålen, menar de tre bolagen. Laddningsnätet kommer att vara öppet och tillgängligt för alla kommersiella fordon i Europa, oavsett märke.

Bildandet av samriskföretaget förutsätter att myndighetsgodkännanden erhålls.

Daimler, Traton och Volvo är överens om att bilda ett bolag som ska bygga ut den tunga laddinfrastrukturen i Europa.