Eldriven lastbil i jätteformat ska effektivisera Julas transporter

Publicerad tors, 10/28/2021 - 17:19

Jula Logistics använder sedan tidigare en 32 meter lång Scanialastbil för högkapacitetstransporter. Nu ska det ovanligt stora ekipaget bytas mot ett liknande – men som körs på el.

Sedan 2015 använder Jula Logistics ett fordon som är dubbelt så stort, vilket innebär att den tar med sig två containrar och totalt mäter 32 meter. Totalvikten med last och släp är upp till 64 ton. Under första halvåret 2022 ska en ny eldriven variant av superlastbilen introduceras på sträckan.

– Varorna anländer med båt till Göteborg och lastas om till tåg som åker till Falköping. Därifrån fraktas godset med lastbil den sista sträckan till vårt lager i Skara. Att nu göra denna transportkedja ännu mer hållbar genom att använda en eldriven lastbil med laddning från de solpaneler vi kommer bygga på vårt lager är givetvis fantastiskt, säger Lennart Karlsson, vd på Jula Logistics.

Lösningen som Scania bistår Jula Logistics med innebär att det extra långa och tunga fordonet gott och väl kan köra ett par gånger tur och retur från omlastningen i Falköping till lagret i Skara, en sträcka på omkring 6 mil, efter laddning,.

– Den nya extremlånga och tunga el-lastbilen är ett tydligt exempel på hur en nära dialog med kunden gör att vi tidigt kan ta fram ett specifikt fordon för ett kundbehov även för en modell som inte finns i serieproduktion, säger Fredrik Allard som är chef för e-mobility på Scania.

Energiåtgång, ruttscheman och laddningsbehov är på förhand minutiöst simulerat för transportflödet och gör att ekipaget har en positiv effekt i omställningen av Jula-koncernens distributionsflöde från dag ett, menar Scania. Samarbetet mellan bolagen rör också optimering av laddningsprocessen, infrastruktur och hela flödet över tid.

Scania och Jula-koncernen planerar nu för ett långsiktigt partnerskap med omfattande elektrifiering av de transportflöden Jula Logistics kontrollerar. Här är elektrifieringen av 32-meterslastbilen bara början.

Lastbilen kan ta två stora containrar på släpet.