”Vi har ett bra momentum i Sverige”

Publicerad tors, 04/22/2021 - 14:49

Malin Leander axlade rollen som logistikdirektör på Arla för 3,5 år sedan. Sveriges största mejeriproducent hade då många år av utsläppsminskningar bakom sig, men sedan dess har satsningarna intensifierats mot målet att nå helt fossilfria tunga transporter.

För några veckor sedan tog Arla sin första eldrivna lastbil i bruk när en Volvo FE Electric gjorde sin första leverans till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. Enligt logstikdirektören Malin Leander är det här första steget i elektrifieringen av stadstransporterna, men bara en del i företagets totala satsning mot att bli helt klimatneutrala till år 2045.

Hur skulle du beskriva Arlas position inom hållbara transporter?

– Hela hållbarhetsagendan inom Arla har varit väldigt stark under många år, långt innan jag kom in. Idag kör vi på många olika drivmedel, HVO, RME, ED95, biogas och nu även el. Från 2005 till idag har vi reducerat koldioxidutsläppen med omkring 70 procent i vår transportverksamhet. Ett glas svensk mjölk har redan ungefär 50 procent lägre klimatavtryck än genomsnittet i världen.

Malin Leander logistikdirektör Arla

Vad har varit viktigast i den här resan?

– Jag tror att det är viktigt att våga satsa, testa och hålla sig uppdaterad på åt vilket håll utvecklingen går. Sedan är vi målmedvetna och samarbetar tätt med åkerierna. Alla Arlamärkta transporter är fossilfria, men vissa andra transporter är inte det och där har vi ett tätt samarbete med de åkerierna för att få dem att ställa om. Sedan handlar det förstås också om att fortsätta optimera transporterna så att vi inte kör onödiga kilometer, och att gå över till ännu bättre biobränslen och el.

Vilken roll kommer elfordon spela i era transporter?

– El kommer att bli viktigt i stadsnära transporter, medan vi tror på biogas i de mer långväga transporterna. Exakt hur stort el kan bli beror helt och hållet på utvecklingen av batterier och laddinfrastruktur. Ju längre räckvidden blir för ellastbilar och ju tätare och snabbare laddningen kan ske desto fler rutter kommer att kunna elektrifieras.

Berätta om biogassatsningen som ni nu gör.

– Vi ser en stor potential i att använda böndernas gödsel för att producera biogas och på så vis skapa en cirkulär ekonomi för gårdarna, så att gödslet används till nytta för samhället och att bönderna får en avkastning på det. Men Arla producerar ju inte biogas, så det är kritiskt att det finns produktionskapacitet att ta hand om gödslet.

EU är tveksamt till att stödja biobränslen. Vågar ni investera?

– För att skala upp produktionen måste man som företag förstås känna sig trygg med att efterfrågan kommer att finnas, och där är långsiktiga skattemässiga beslut avgörande. Så ja, det är förstås viktigt att EU stödjer biogas nu under omställningen.

Vilka andra utmaningar ser ni framöver?

– Det är en superspännande tid nu. Vår ambition är att producera netto noll klimatavtryck i vår hela verksamhet senast 2045. Därför tittar vi också på annat än drivmedel, såsom mer klimatvänliga förpackningar och hur våra gårdar kan reducera sitt klimatavtruyck. Några av dem satsar nu på solenergi, exempelvis.

– Jag tycker att vi har ett bra momenum i Sverige, där allt fler ställer om. Det är viktigt att vi fortsätter och att transportörer, transportköpare och fordonsindustrin fortsätter att samarbeta. Då kan vi nå fossilfrihet i Sverige.

 

 

Om Malin Leander

Jobbar som: Logistikdirektör på mejeriproducenten Arla.

Ansvar: Alla intransporter av mjölk, lagerverksamheten på Arlas färskterminaler och leveranserna ut till kunderna och mellan mejerierna.

Bakgrund: Flera befattningar inom logistik, bland annat på Procter & Gamble och COTY.

En av Arlas biogasbilar. Foto: Arla