Tankstation för vätgas ska byggas i Ljungby

Publicerad fre, 02/11/2022 - 07:38

Energibolaget PS Energi har fått 19 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet för att bygga en ny tankstation för grön vätgas vid E4 i Ljungby i Småland. Vätgasen ska produceras i en ny lokalt belägen produktionsanläggning.

Projektet innebär ett samarbete mellan PS Energi som ska driva tankstationen, Strandmöllen som ska bygga en ny produktionsanläggning för vätgas och Ljungby Energi som ska förse produktionsanläggningen med ”grön” el.

– Den gemensamma satsningen på produktion, försäljning och förbrukning av vätgas visar att Ljungby kommun menar allvar när det gäller att gå före med nya drivmedel. Den strategiska placeringen i skärningspunkten mellan E4:an och 25:an, vilket är ett av Sveriges bästa logistiklägen, förstärker möjligheterna i framtiden, säger kommunalrådet Magnus Gunnarsson.

PS Energi planerar att bygga minst tio vätgasstationer i södra Sverige fram till år 2030.

– Vi på PS Energi tror att grön vätgas kommer att vara en viktig pusselbit i omställningen av landets transporter från fossila drivmedel till fossilfria alternativ. Som drivmedelsföretag är vår vision att vi ska vara ett hållbart och ansvarstagande alternativ i en utmanande bransch och när det ges möjlighet vara en avgörande del av samhället, säger Magnus Sjöö, vd på PS Energi.

Visualisering av den nya tankstationen för vätgas.