Malmö stad testar nattliga leveranser

Publicerad ons, 05/18/2022 - 16:30

I samarbete med Martin & Servera ska Malmö stad under ett år testa nattleveranser med eldrivna fordon till utvalda skolor och verksamheter inom kommunen.

Malmö stad har arbetat fram ett pilotprojekt tillsammans med Martin & Servera och nu har företaget fått dispens från förbudet att köra tung lastbil nattetid i Malmö. Det möjliggör transporter hela dygnet i Malmö under ett år med start i maj.

– Vi ser en tydlig trend att antalet varuleveranser ökar, en utmaning för Malmö och flera andra städer. Att vi nu testar och ser över möjligheten att kunna leverera under dygnets alla timmar beror till stor del på fordonsutvecklingen och el-lastbilens fördelar. El-lastbilen är en stor investering för transportören vilket innebär att fordonet måste rulla fler timmar för att ge lönsamhet, säger Alexander Hjertstedt, gods- och logistikplanerare vid Fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Vinsterna med nattliga leveranser är framför allt att det gör ellastbilar mer attraktiva, ökad trafiksäkerhet vid vissa skolor och minskad belastning på vägnätet. Det kan också få positiva effekter på restaurangernas planering när de får sina varor tidigt på morgonen, samtidigt som det ger mer rörelse i staden under natten vilket kan öka tryggheten. Vilka skolor och verksamheter som omfattas av projektet är inte helt klart, men det rör sig om cirka tio skolor och kök inledningsvis.

Martin & Servera är den första restauranggrossisten i Sverige att introducera helt elektrifierade fordon för distribution. Genom att nyttja fordonen en större del av dygnet kan företaget minska sin fordonsflotta.

– Vi är stolta att Martin & Servera är en av de leverantörer som skrivit på Malmös klimatkontrakt. Malmö har målet att bli en klimatneutral stad och samtidigt jobbar vi mot vårt eget mål – klimatneutral verksamhet 2030, säger Simon Tideman, platschef på Martin & Servera Logistik AB.

Resultaten från pilotprojetet kommer att ligga till grund för Malmö stad framtida beslut om nattleveranser.

 

Om projektet

De nattliga leveranserna ska pågå i ett år, med start nu i maj, och sker i ett samarbete mellan Stadskontoret, Fastighets- och gatukontoret, Funktionsstödsförvaltningen, Serviceförvaltningen och Martin & Servera.

Rullar snart även på natten.