Hoppa till innehållet

Snabb ökning av tunga el-lastbilar

2022 blev ännu ett rekordår för elektrifieringen av den svenska vägtrafiken. Procentuellt är uppgången störst för tunga lastbilar – där antalet mer än trefaldigades – medan försäljningen av laddbara motorcyklar går trögare.

Svenska aktörer på marknaden för elektrifierad transport, från vänster: Volta Trucks, Einride med grundaren Robert Falck, och laddbolaget Elonroad, som bygger elskenor för laddning under färd och för stationära situationer som när fordonet lastar och lossar.
Svenska aktörer på marknaden för elektrifierad transport, från vänster: Volta Trucks, Einride med grundaren Robert Falck, och laddbolaget Elonroad, som bygger elskenor för laddning under färd och för stationära situationer som när fordonet lastar och lossar.

Elektrifieringen av vägtrafiken ökar i en accelererande takt. 

I slutet av 2022 uppgick antalet laddbara privatbilar på svenska vägar till 450.000. Det är en ökning med 140.000 jämfört med slutet av 2021. Ökningen per månad är dessutom accelererande, cirka 1.500 fler per månaden jämfört med 2021.

”Fortsätter försäljningen i den här takten bör vi passera en halv miljon laddbara bilar under andra kvartalet i år”, säger Hampus Thuresson, projektledare vid Powercircle, en intresseorganisation inom elkraftbranschen, som står bakom rapporten. 

Renodlade elbilar står nu står för 45 procent av den laddbara bilflottan, enligt Powercircle.

”Renodlade elbilar ökar snabbast, medan laddhybrider har nått sin peak. I år tror vi att 50 procent av nyförsäljningen är elbilar, 25 procent laddhybrider och resten bilar som drivs på bensin, diesel eller andra bränsledag”, säger Hampus Thuresson.

”De senaste åren ser vi ett starkt intresse för laddbara transportfordon. Det kändes otänkbart för bara några år sedan”, säger Hampus Thuresson.”

Statistiken han lutar sig mot kommer från Powercircles egen databas över Sveriges samtliga laddbara fordon. Den visar även att tillväxten tagit fart inom transport (se faktaruta).

Procentuellt är uppgången störst för laddbara tunga lastbilar där antalet har mer än trefaldigats under 2022, från 73 till 229. 

”De senaste åren ser vi ett starkt intresse för laddbara transportfordon. Det kändes otänkbart för bara några år sedan”, säger Hampus Thuresson.

Han spår att ökningen kommer vara starkast inom lokala och regionala transporter de närmaste åren. 

”Men ju närmare vi kommer 2030, ju mer fjärrtransporter och tunga entreprenadtransporter, som skogsbruk och lantbruk, kommer vi att se”, säger han. 

Vilka bolag förser branschen med tunga lastbilar?

”Det är en kombination av klassiska aktörer som Volvo och Scania och uppstickare som Volta och Einride.”

Läs mer: Volta och Cake ska få fart på H&M:s leveranser i Paris

Läs mer: Einride fyller kassan – har kundkontrakt på över 20 miljarder

Powercircle spår att laddbara fordon ska stå för hela 65 procent av nyförsäljningen tunga lastbilar 2030. Då ska 17.000 laddbara, tunga lastbilar rulla på svenska vägar, motsvarande närmare 25 procent av den totala flottan det året, uppskattar man.

Privatbilar kommer att leda vägen, med cirka 3 miljoner laddbara fordon, eller motsvarande 50 procent av alla fordon 2030, enligt Powercircle.

En potentiell flaskhals är givetvis utbyggnaden av laddstationer och elnätet. Men Powercircle menar att laddinfrastrukturen just nu håller jämna steg med antalet laddbara fordon. För att detta ska fortsätta krävs kortare ledtider för anslutning till elnätet samt att det politiska stödet behålls, menar man.

”Under året har vi sett hur politiska satsningar på utbyggd laddinfrastruktur verkställts och nya presenterats. Energimyndigheten presenterade i somras beslut om satsningar på regionala elektrifieringspiloter för 1,4 miljarder som ska resultera i totalt 139 laddstationer för tunga transporter senast hösten 2023. Den nya regeringen presenterade under november månad dessutom nya riktade satsningar på Klimatklivet samt laddning för tunga transporter”, skriver Powercircle i rapporten.

Även elvägar, exempelvis laddskenor av den typ svenska Elonroad erbjuder, kan utgöra en viktig del, enligt Hampus Thuresson.

”Elvägstekniken är också intressant, dels längst med godstransportstråken, men även vid statiska platser som hamnområden och i terminaler”, säger han.

Minst imponerande i Powercircles rapport är kanske att antalet laddbara motorcyklar endast ökade med drygt 200 till 2553 under 2022. Detta trots det starka intresset från investerare i bolag som Cake och Vässla. 

”Jag har inget bra svar på varför det är så. Det är inget vi tittar särskilt nära på”, säger Hampus Thuresson.

Läs mer: Vässla fyller kassan: ”All time high”

Läs mer: Cake gasar med ny elcykel: ”dubblar vår användarbas”

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera