Kraftig ökning av biogasförsäljning till åkerier

Publicerad ons, 01/26/2022 - 12:03

Under 2021 ökade Svensk Biogas försäljningen av lokalproducerad biogas till åkerisegmentet med 145 procent jämfört med 2020. I jämförelse med diesel och biodiesel har biogasen under senare tid hållt en stabil prisnivå.

I rötningsanläggningen intill E4:an i Linköping tillverkar och energiförtätar Tekniska verken den biogas i flytande och komprimerad form som Svensk Biogas sedan levererar till transport- och industrisektorn. Med skenande priser på diesel och HVO verkar biogasen bli ett allt intressantare val för fler, i alla fall i östra Götaland där Svensk Biogas har sin marknad. Erik Nordell, produktansvarig för LBG (flytande biogas) på Tekniska verken i Linköping, bekräftar att efterfrågan är hög. 

– För långväga tunga transporter som vill ställa om till fossilfritt finns det inte så många hållbara alternativ. Biogasen på våra tankställen är i dagsläget cirka 30–35 procent billigare än diesel, samtidigt som den är helt förnybar. LBG är en lösning som finns tillgänglig här och nu till ett attraktivt pris för tunga lastbilar.

Han förklarar det betydligt lägre och relativt stabila priset med att LNG:n är en lokalt producerad produkt. Även försäljningen av komprimerad biogas (CBG) på Svensk Biogas publika tankstationer ökade under 2021, i samtliga kundsegment.

Patrik Aronsson, produktansvarig för CBG på Tekniska verken, menar att biogas är en riktig win-win även på andra sätt.

– Dels underlättar vi för våra kunder att minimera sina nettokoldioxidutsläpp jämfört med diesel och bensin, och dels får vi en cirkulär ekonomi tack vare biogasen. Vår biogas är producerad av matavfall och andra restprodukter och det känns bra när vi kan sluta kretsloppet, säger han.

Lastbil tankar flytande biogas (LNG). I år har försäljningen gått upp 145 procent för Svensk Biogas.