De vill hjälpa svenska åkerier att optimera körning och fordonsflotta

Publicerad tors, 04/21/2022 - 16:40

Genom att samla in och analysera data från fordon är det möjligt att både optimera sin körning och göra rätt investeringar vid en övergång till elfordon. Nu etablerar sig det kanadensiska företaget Geotab i Sverige, och siktet är bland annat inställt på åkerinäringen.

Geotab tillhandahåller tjänster inom data och analys som ska hjälpa företag och andra organisationer med större fordonsflottor att elektrifiera bättre och snabbare, minska energiförbrukningen och minimera klimatpåverkan. 

Den som ska leda arbetet i Sverige är Johan Wredström, som har en bakgrund inom både fordonsbranschen och IoT (Internet of things), och nu har utsetts till affärsutvecklingschef för Norden.

– Behovet av data och insikter om fordonsflottor på den svenska marknaden är väldigt stort just nu. Trycket att ställa om till fossilfritt ökar för varje dag samtidigt som den allra största delen av fordonsflottan ännu står kvar i startblocken. Många organisationer saknar verktyg och kunskap om hur de ska göra förändringen. Analyser och data är avgörande för att fatta rationella beslut och för att optimera förvaltningen av elfordonsflottan när övergången är klar, säger han.

Vilken typ av data jobbar ni med, och hur används den?

– Vi läser av motordatan, exempelvis bränslenivån i tank, förbrukning samt CO2-utsläpp per resa, men också oväntade händelser såsom en bränslestöld. Baserat på datan kan vi exempelvis visa att fordon av samma modell drar olika mängd bränsle för samma sträcka, och se vad det är i körningen som ger skillnaden. I snitt sänker vi förbrukningen med 14 procent hos de kunder där vi jobbar med en aktiv föraråterkoppling kring körbeteendet.

Hur vanlig är er programvara?

– Det finns stöd för den i majoriteten av alla svenska lastbilar, men vi är nya på den svenska marknaden och det rör ju sig om en programvara som inte är standard utan måste läggas till. Men globalt har vi 45 000 kunder som tillsammans har omkring 800 000 tunga fordon där vår programvara är installerad. Räknar vi in alla fordon, även lätta, är det 2,6 miljoner.

En tjänst som Johan Wredström tror särskilt mycket på för den svenska marknaden är verktyget EVSA. Det pluggas in i de fordon som man planerar att byta ut till elfordon. Förarna får sedan köra som vanligt under en tid så att programvaran kan registrera körmönstret. Sedan jämförs körmönstret med flera olika elfordonsmodeller i syfte att få fram den modell som är mest lämplig att ersätta det befintliga fordonet med, sett utifrån räckviddskapacitet och kostnadsbesparing.

Hur många nya modeller kan ni jämföra med idag?

– Inom lätta lastbilar har vi 23 modeller med ren eldrift. På tunga sidan är det betydligt färre, mest för att det finns färre modeller på marknaden och att modellerna är så nya och det därför inte har funnits så mycket tillgänglig data att använda. Men vi har ett nära samarbete med de flesta märken som finns på den europeiska marknaden, och vi kompletterar med nya modeller löpande.

Vad kan en åkeriägare förvänta sig från er?

– Att vi hjälper dem att förstå vilka åtgärder som behövs för att minska bränsleförbrukningen i konventionella förbränningsfordon, samt att hitta den optimala e-modellen att ersätta gamla fordon med.

– Det finns fortfarande hinder att ta bort för att möjliggöra en smidigare övergång till elfordon och med den nuvarande instabiliteten i den övergripande energisektorn kommer behovet av relevant data i beslutsunderlaget att växa sig ännu starkare, säger Johan Wredström.

Johan Wredström, affärsutvecklingschef på Geotab.