Frigoscandia lägger jätteorder på biogasfordon

Publicerad tis, 03/01/2022 - 10:52

Frigoscandia, ett av Sveriges största bolag inom tempererad livsmedelslogistik, har beställt 112 nya Scanialastbilar för leverans under de kommande två åren. Leveransen omfattar bland annat 73 biogasfordon, den enskilt största ordern av gasdrivna tunga lastbilar i Sverige.

– På Frigoscandia pågår nu en omställning till fossilfri drift där vi successivt byter ut våra konventionella diesellastbilar mot fordon som drivs med förnybara drivmedel, säger Peter Haveneth, vd på Frigoscandia. Målet är att vi ska nå fossilfri drift 2025 och dessa nya fordon utgör ett viktigt steg i omställningen.

De 112 fordonen fördelas mellan Frigoscandias dotterbolag Svebol Logistics, som främst har transportverksamhet i Stockholmsområdet och Mälardalen, och Frigoscandia Åkeri som är verksamt över hela landet. Ordern omfattar flera olika lastbilstyper för fjärrtransporter, regionala transporter och lokal distribution.

För fjärrtransporterna i Frigoscandias nätverk av lager och terminaler i Sverige och Norge, har bolaget valt Scanias senaste generation av 410 R-, 460 R- och 500 R-lastbilar som är mer energieffektiva och ger minskad bränsleförbrukning än föregångarna. Totalt beställs 69 exemplar av dessa modeller, där merparten drivs med flytande biogas och de övriga med RME.

Räckvidden för ett biogasfordon av dessa modeller är omkring 160 mil. Priset för bränslet är i regel också lägre än för diesel. För närvarande finns 25 tankningsstationer för LBG i landet och förra året mer än fördubblades leveranserna av drivmedlet jämfört med 2020.

Frigoscandia har omkring 900 fordon i egna och nätverksanslutna åkerier och levererar årligen över en miljon sändningar till mer än 50 000 leveranspunkter i hela Sverige. 2014 var bolaget först i världen med att köra på gas i en Euro 6-lastbil.

Fler än 100 nya fordon, varav majoriteten är biogasfordon, ska Scania leverera till Frigoscandia de kommande två åren.