Byggstart för Sveriges nya testanläggning för elektromobilitet

Publicerad tis, 09/28/2021 - 11:08

SEEL på Gateway Säve i Göteborg ska bli Sveriges största forskningsanläggning för elektromobilitet. I torsdags inleddes bygget av anläggningen som ska stå klar under 2023.

– Det är roligt att äntligen kunna starta byggnationen av SEEL på Gateway Säve som kan komma till stor glädje inte bara för Sverige, utan för hela världen om vi gör det rätt. Sverige har de bästa förutsättningar i världen genom den goda samverkan vi har här. Vi kan vara ett av de länder som visar vägen framåt, sa näringsminister Ibrahim Baylan som var en av gästerna på plats.

SEEL står för Swedish Electric Transport Laboratory och är en testbädd där akademi, institut och industri samarbetar i utvecklingen av nästa generations hållbara lösningar för eldrivna fordon, fartyg och flygplan.

– SEEL blir en av få liknande anläggningar i Europa med motsvarande resurser. Samarbetet skapar en enorm möjlighet att skynda på omställningen och göra Sverige ledande inom elektromobilitet. Det är fantastiskt roligt att visionen nu börjar bli verklighet och vi ser verkligen fram emot dagen då vi kan öppna dörrarna för våra första kunder, säger Henrik Svenningstorp, vd för SEEL.

 

Om SEEL

Swedish Electric Transport Laboratory, SEEL, ägs och drivs av Chalmers och Rise, i samarbete med Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen och med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten. SEEL ger industri, akademi och institut i Sverige och Europa tillgång till avancerad forskningsinfrastruktur och utgör en plattform för samarbeten och effektiv kunskapsutveckling inom elektromobilitet. SEEL:s anläggning på Gateway Säve är den största av totalt tre. Den kommer att omfatta 13 300 kvadratmeter och stå klar 2023. SEEL:s två övriga anläggningar byggs i Nykvarn och Borås. 

Invigningen, med representanter från regeringen, SEEL, Castellum, Vestia Construction Group, Chalmers tekniska högskola och Rise Research Institutes.