Volvo sålde flest helelektriska lastbilar i Europa 2021

Publicerad tors, 02/17/2022 - 14:03

Med en marknadsandel på 42 procent var Volvo Lastvagnar den tillverkare som sålde flest tunga helelektriska lastbilar i Europa under 2021. Antalet ordrar, inräknat avsiktsförklaringar, i hela världen landade på drygt 1 100.

Allt fler tunga helelektriska lastbilar körs nu i kommersiell trafik. Statistik från marknadsanalysföretaget IHS Markit visar att 346 ellastbilar (≥16 ton) registrerades i Europa under 2021 – en ökning med 193 procent jämfört med 2020. Volvo Lastvagnar har den största marknadsandelen på 42 procent. De länder i Europa som har flest registrerade ellastbilar på eller över 16 ton är Schweiz, Norge, Sverige och Nederländerna. Av de 47 helelektriska lastbilar som registrerades i Sverige 2021 var 32 från Volvo.

– Vi är fast beslutna att driva skiftet mot elektriska lastbilar och vår marknadsledande position i Europa är ett bevis på att vi gör det. Även om volymerna fortfarande är små ser vi ett snabbt växande intresse, både i Europa, Nordamerika och i andra delar av världen. Under 2021 har vi tagit order, inklusive undertecknade avsiktsförklaringar att köpa, på fler än 1 100 lastbilar i över 20 länder. Jag är övertygad om att det blir en stor konkurrensfördel att erbjuda eldrivna transporter utan utsläpp, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar startade serieproduktion av ellastbilar 2019, som ett av de första lastbilsmärkena i världen. I höst startar produktionen av tre nya helelektriska tunga lastbilsmodeller: Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX startar i höst kommer Volvo ha det mest kompletta produktprogrammet av de globala lastbilstillverkarna. Volvo Lastvagnar har som mål att hälften av alla sålda lastbilar ska vara elektriska år 2030.

Volvo FH Electric är en av de tre tunga modellerna som Volvo börjar producera i höst.