Renova i avtal om bränslecellsfordon med australiensisk tillverkare

Publicerad ons, 03/30/2022 - 19:19

Den australiensiska tillverkaren av vätgasdrivna bränslecellsfordon H2X Global har tecknat ett avtal med Renova, ett av Sveriges största kommunala miljöföretag, om att ta fram vätgasdrivna bränslecellsdrivna lastbilar och lätta fordon.

Renova, som ägs av 10 kommuner i Göteborgsregionen, har tecknat ett samförståndsavtal med H2X Global om leverans av fem arbetsfordon. Det rör sig om två tunga fordon varav minst en 18 tons sopbil och tre mindre skåpbilar med bakgavellift på 3,5 ton. H2X Global ska nu också etablera verksamhet i Skandinavien för utveckling och produktion av vätgasdrivna bränslecellsfordon. Inledningsvis handlar det om konvertering av fabriksnya fordon från andra leverantörer.

Göteborgs Stads egen fordonsflotta ska vara fossilfri redan 2023, och till 2030 ska koldioxidutsläppen ha minskat med 90 procent i stadens hela transportsystem. Inom Gothenburg Green City Zone siktar Göteborg på att uppnå utsläppsfria transporter till 2030.

– Vi är stolta över att bli utvalda som partner till Renova och Göteborgs stad för att hjälpa till med att påskynda processen att minska sitt klimatavtryck. Med hjälp av oss utökas de fordonsalternativ som idag finns tillgängliga, säger Peter Westh, chef för H2X Global i norra Europa.

Den goda forskningsmiljön för vätgas och förnybara alternativ i Göteborg och norra Europa samt de befintliga vätgas- och fordonsleverantörerna i regionen uppges vara några anledningar till att H2X Global etablerar sitt europeiska huvudkontor i Göteborg.

– Vår affärsmodell passar in i det innovativa och framåtblickande skandinaviska tillvägagångssättet. Vår unika fordonsutveckling med superkondensatorer istället för batterier är också en nyckelkomponent, säger Peter Westh.