Volvo startar batterifabrik i Belgien

Publicerad tis, 05/17/2022 - 15:02

Volvo Lastvagnar öppnar snart sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i Gent i Belgien och ska leverera färdiga batteripack till Volvos helelektriska tunga lastbilar.

– Den här investeringen är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål att elektrifiera lastbilstransporter. År 2030 kommer minst 50 procent av alla lastbilar vi säljer globalt att vara elektriska och till 2040 kommer vi att vara ett koldioxidneutralt företag, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar. 

I batterianläggningen ska celler och moduler från Samsung SDI sättas ihop till batteripack, skräddarsydda för Volvo Lastvagnars nya tunga ellastbilar som börjar serietillverkas senare i år: Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX.

Varje batteripack har en kapacitet på 90 kWh och kunden kan välja att ha upp till sex batteripack (540 kWh) i en lastbil. Hur många batterier som är optimalt beror på behoven respektive kund har på räckvidd och lastkapacitet.

– Genom att integrera batterimonteringen i vår värdekedja kan vi skräddarsy batterierna för vår produktion, korta ledtiderna för kunderna samtidigt som vi ökar cirkulariteten, säger Roger Alm.

Volvo Lastvagnars batterier är redan från början förberedda för att kunna återvinnas och återanvändas och själva anläggningen i Gent drivs av 100 procent förnybar energi.