Wibax tog emot el-lastbil för 64 ton

Publicerad ons, 12/15/2021 - 13:45

Kemikalieleverantören Wibax har tagit emot leveransen av en tung el-lastbil från Scania. Inom kort ger den sig ut på vägarna mellan Piteå och Skellefteå.

Lastbilen har en totalvikt om 64 ton, inklusive last och trailer, och ska köras på vägarna mellan Piteå och Skellefteå ­– en sträcka på 80 kilometer enkel väg. Scania och Wibax har ett nära samarbete som möjliggjort den elektriska lösningen.

– Detta är den första elektriska 64-tonnaren som går i trafik hos kund. Steg för steg visar vi att elektriska lösningar händer väldigt snabbt och för i princip alla segment, säger Fredrik Allard, chef för e-mobilitet på Scania.

I sitt långsiktiga partnerskap ska Scania och Wibax arbeta tillsammans för att optimera användningen av fordonet över tid – inklusive laddning, batteriets livslängd och ruttplanering. Samarbetet ska ge Wibax värdefulla insikter på vägen mot att addera fler elektriska fordon till sin flotta.

– Under lastbilens livslängd kommer vi att sänka våra koldioxidutsläpp med upp till 1370 ton, vilket gör den till en riktig game-changer, säger Jonas Wiklund, vd för Wibax Group.

Magnus Sundström, vd på Wibax Logistics, påpekar att transporterna måste optimeras utifrån andra parametrar än tidigare, eftersom räckvidden inte är samma för det eldrivna fordonet. Utvecklingen sätter ytterligare fokus på behovet av infrastruktur och grön el även utanför urbana områden. Åtgärder görs, men mer fart behövs och i det här fallet är det Skellefteå Kraft som levererar laddningsinfrastrukturen.

– Lättare el-lastbilar har funnits ett tag på marknaden, men för oss är det inte hållbart på riktigt förrän nu när vi kan elektrifiera 64-tonslass. Man har pratat om dessa frågor länge, men nu märker vi även att efterfrågan ökar från marknaden på mer hållbara lösningar för transporter. Det börjar hända på riktigt, säger Jonas Wiklund.

Magnus Sundström och Jonas Wiklund på Wibax, framför den nya 64-tonnaren.