Hoppa till innehållet

Fortsätter elektrifiera skånska vägar – Bring blir delägare

Lundabolaget Elonroad tar in 22 miljoner i nytt kapital från bland andra Bring. Pengarna ska gå till att göra bolagets teknik för elvägar färdig för storskalig produktion. Helsingborgs hamn blir en av teststationerna för tekniken.

Karin Ebbinghaus är vd på Elonroad som bygger elväg i Lund.
Karin Ebbinghaus är vd på Elonroad som bygger elväg i Lund.

Elonroads vd Karin Ebbinghaus brukar likna företagets teknik vid en bilbana i stor skala. En skena i vägbanan förser batterier i passerande elfordon med ström, förutsatt att de har en mottagare som sticker ned under fordonet.

Fördelen med Elonroads teknik framför traditionella laddstolpar beskrivs som att fordonens batterier kan göras mindre om laddning sker under körning, vilket skulle kunna lösa en av de stora utmaningarna för elektrifieringen av transporter – tillgången på råvara till batterierna. Dessutom öppnar det också möjligheten att snabbare elektrifiera även tyngre fordon.

Med det nya kapitalet ska tekniken göras färdig för att börja tillverkas i stor skala, vilket är planerat att ske under nästa år. Dessutom utvecklas parallellt nya lösningar för stillastående laddning vid exempelvis godsterminaler och för gatuparkering.

”Vi ska förbättra vår produktionskapacitet och göra tekniken mer produktionsvänlig, så att vi blir mer storskaliga och sedan kan trycka på knappen för försäljningen”, säger Karin Ebbinghaus.

Almi Invest Greentech och Bring Ventures, som ägs av Posten Norge, är huvudinvesterare i nyemissionen. Almi Invest går in med åtta miljoner kronor och Bring med fem miljoner.

”Vi önskar genom vår investeringsstrategi att främja utvecklingen av ny teknik för att bidra till en mer hållbar logistiksektor och samhälle. Elonroads teknik är väldigt lovande och vi investerar inte bara i bolaget utan går även in i ett gemensamt utvecklingsprojekt för stationär laddning i Norge och i Sverige”, säger Siri M Hagen, ansvarig för investeringen inom Brings riskkapitalverksamhet Bring Ventures.

Resten av de totalt 22 miljoner nu som investeras i Elonroad kommer från EU-initiativet EIT Urban Mobilty samt privata investerare, bland andra Raoul Grüntahl som är chef för den norska mediekoncernen Schibsteds verksamhet i Sverige.

Elonroads teknik testas just nu i gatumiljö i Lund, där några hundra meter av Elonroads laddskenor monterats i körbanan på Getingevägen.

En annan plats där laddtekniken ska testas är i Helsingborgs hamn inför och under H22-mässan. Tekniken väntas vara på plats och kunna börja testas under hösten i år.

”Tekniken har testats på allmän väg men att använda detta i en hamn för att skapa kontinuerliga flöden är något helt nytt. I framtiden kanske vi skulle kunna ha dessa laddskenor vid våra containerkranar för att ladda dragbilarna medan de väntar på nästa container”, säger Christina Argelius, teknisk chef i Helsingborgs Hamn, i en kommentar.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera