Dela e-post:

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Senaste nytt från vår omvärldsbevakning hittar du här!

Jag vill börja med att tacka Per Ola för alla de intressanta nyhetsbrev som han skickat ut. Nu är det Stina Apel som är redaktör och i och med detta så har nyhetbrevet fått en liten uppfräschning. Hoppas ändå att ni känner igen er och uppskattar omvärldsbevakningen.
 

Vätgasens potential utreds

2021-02-03

Det är framför allt industrin som efterfrågat en utredning av vätgasens potential, eftersom den kan användas som drivmedel och inom tung industri. Vattenfall beskriver vätgasen som ett "lovande alternativ" för att lösa utmaningarna i elnätet. .

Mer resurser och snabbare åtgärder behövs i nästa infrastrukturplanering

2021-02-04

Det behövs mer resurser till infrastruktur, ökad tillgång på alternativa drivmedel inklusive omfattande elektrifiering, effektivare transporter med längre lastbilar år 2022 och ett komplett vägnät för 74 tons lastbilar år 2025. Det menar Sveriges Åkeriföretag i sitt svar till Trafikverkets inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturplanering

Prestudy to investigate resilient and sustainable freight transport during Covid-19

2021-02-09

Covid-19 created new challenges for the transportation sector and forced it to quickly readjust, a prestudy from ITRL looks to investigate how we can learn from these changes to design a more resilient and sustainable transportation system that can recover and adapt in future crises.

Uppdrag att ta fram förslag till en strategi för vätgas och elektrobränslen

2021-02-11

Regeringen uppdrar åt Statens energimyndighet (Energimyndigheten) att ta fram förslag till en övergripande strategi för vätgas och elektrobränslens roll i det svenska energisystemet, inklusive ammoniak.

Eldriven lastbil startskott för NTEX fossilfria investeringar

2021-02-11

NTEX, ett av Sveriges största privatägda transport- och logistikbolag, ska nu investera i fossilfria fordon. Först ut är en helt eldriven lastbil från Volvo Lastvagnar som kommer att användas för distribution i Göteborgsregionen.

Tinder för varuägare och tredjepartslager

2021-02-12

Den lanserades nyligen på nätet och tanken är att den ska vara en ny marknadsplats som ska föra samman köpare och säljare av lager och logistiktjänster.

Tomas Eneroth om mandatperiodens stora infrastrukturfrågor

2021-02-16

Drygt två år har gått sedan regeringen tillträdde i januari 2019. Mycket har hänt på infrastrukturområdet, men vilka har de stora frågorna varit? Infrastrukturminister Tomas Eneroth delar med sig av sin syn på mandatperiodens två första år.

Westport fuel systems utvecklar vätgasmotorer i samarbete med Scania

2021-02-16

Westport Fuel Systems har ingått samarbete med Scania om att utveckla en av Scanias motortyper för vätgasdrift. Det är Westports system HPDI 2.0 (High Pressure Direct Injection) som ska kombineras med Scanias senaste motormodell. De första testresultaten förväntas under andra halvan av 2021.

Volta Trucks selects Proterra to supply vehicle battery for full-electric Volta Zero

2021-02-17

Volta Trucks, the full-electric commercial vehicle manufacturer, has selected Proterra, a leading innovator in commercial vehicle electrification technology, as the battery supplier for the Volta Zero.

Regeringen får nya förslag på politiska klimatbeslut

2021-02-18

Fossilfritt Sverige lämnade igår över 17 förslag på politiska initiativ och beslut till regeringen. Förslagen ska möjliggöra genomförandet av färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft och många av dem berör vägtransporterna.

Groupe Renault i nytt samarbete om bränsleceller

2021-02-18

Groupe Renault och Plug Power Inc, som utvecklar bränslecellsystem, har ingått ett ”Memorandum of Understanding” som rör bränsleceller för transportbilsmarknaden.

Sveriges första laddhybridlastbil levererar över förväntan

2021-02-18

LBC Frakt i Värmland AB:s delägare Åkes Fjärr- & Lokaltransport blev först med att köpa in Sveriges första laddhybridlastbil för ett halvår sedan – en tystgående Scaniabil som kan köras på både HVO-diesel och el. Efter flera månader i drift står det klart att eldriften varit mer användbar än förväntat.

DHL Freight och Volvo Lastvagnar i samarbete för fossilfri vägtransport

2021-02-23

Leverantören av vägtransport DHL Freight och Volvo Lastvagnar har ingått ett partnerskap för att påskynda införandet av tunga elektriska lastbilar för regionala transporter inom Europa. Samarbetet ska hjälpa till i steget mot klimatneutrala transportlösningar.

Gruezi eCanter! FUSO eTruck now running on Swiss city streets

2021-02-24

Daimler Trucks' first all-electric truck in small series production, is now conquering another European truck market.

Einride och Electrolux i partnerskap för att elektrifiera transporter

2021-02-24

Techtransportföretaget Einride och Electrolux tillkännager ett strategiskt partnerskap för att elektrifiera transporter. Verksamheten drar igång under andra kvartalet i år och ska för Electrolux del innebära en möjlighet att minska både miljöpåverkan och kostnader.

Fler lastbilar kör på flytande biogas i Linköping
 

2021-02-25

I Linköping körde vid årsskiftet ett tiotal lastbilar från olika företag på flytande biogas. Men under februari har siffran mer än fördubblats, då en stor dagligvaruaktör via sitt eget åkeri börjat köra fjorton biogasdrivna lastbilar på lokalt producerad biogas.

SFVF: Förbättra säkerhetsarbetet vid olyckor med gasfordon!

2021-02-25

Myndigheternas agerande vid flera olyckor med gasfordon de senaste åren visar att det behövs åtgärder för att minimera riskerna och bättre kunskaper om gasfordon. Det menar branschorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

FEV develops standardization of fuel cell modules with EU consortium StasHH

2021-02-25

FEV, a global leader in vehicle and powertrain development for hardware and software, is taking on key tasks at the European consortium StasHH: The EU-funded project will define, develop and test the first European standard for fuel cell modules in heavy-duty applications.

DB Schenker testar självkörande leveransrobotar

2021-02-26

Tänk dig att du går nerför gatan och plötsligt känner att något är dig i hälarna. Du vänder dig om, men det är ingen där. Bara en konstig låda med DB Schenker-logga som kommer åkandes. Trots att det låter som en science-fiction-film så är det på riktigt. Här och nu. Just nu testar DB Schenker en innovativ lösning tillsammans med samarbetspartnern LMAD.

Så påverkar pandemin framtidens transporter – ny rapport

2021-02-26

Eitech har ansvarat för kvalitetssäkring och installation av elteknik i samverkansprojektet Smartroad Gotland. Projektet har nu nått en viktig milstolpe när fokus övergått från produktion till testning av tekniken i form av ElectReons trådlösa elvägssystem för elfordon längs 1,6 kilometer allmän väg i Visby.

Nikola visar att deras ellastbil är redo för vägen

2021-02-26

Bolaget var högre värderat än Ford, men sedan avslöjades att en tom prototyp hade presenterats som körbar. Nu visar dock Nikola upp den batteridrivna lastbilen Tre på testbana.

Är du intresserad av att få nyhetsbrevet hållbara transporter så skicka ett mail till stina.apel@netport.se  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved