Nu är vi igång!

I ett uppdrag från Energimyndigheten jobbar vi med att kommersialisera energiinnovationer och samtidigt stärka samverkan mellan innovationsmiljöerna inom energiområdet i Blekinge.

Detta ska vi bland annat göra genom att stötta och stärka start-ups, små- och medelstora företag, samverkanskonstellationer och andra intressenter såsom investerare både lokalt och regionalt. När vi tillsammans hjälps åt att öka takten på kommersialisering av energiinnovationer bidrar vi även till att uppfylla de energi- och klimatpolitiska målen.
 
I vårt nyhetsbrev vill vi bland annat informera om och bjuda in till konkreta aktiviteter som vi arbetar med, vi vill inspirera genom att intervjua företag vi arbetar med, delge vilka möjligheter som finns till extern projektfinansiering och mycket mer. Vi kommer också att fungera som Energimyndighetens förlängda arm mot den regionala marknaden och företag i Blekinge för att förenkla kommunikationen mellan er.

Några konkreta exempel på vad vi jobbar med är: 

  • Kommersialisering av digital innovation inom energisektorn – vi stöttar innovationer i både start-ups och befintliga företag, genom att kartlägga behov och arrangera olika individuella och grupp aktiviteter såsom workshops, matchmaking, internationaliserings-och investeringsinsatser
  • Hållbara transporter på land och vatten - vi identifierar utmaningar vid elektrifiering av logistikflöden på både land och vatten och vilka lösningar som kan matchas, skalas upp och kommersialiseras.
  • Ökad innovationshöjd genom professionell matchmaking – vi skapar tillfällen för start-ups och små företag att lösa stora företags behov och stöttar dem i processen att göra affärer med stora företag.
  • Ökad innovationsförmåga genom ökad kunskap om social hållbarhet –vi utbildar och inspirerar genom föreläsningar och utvecklar kompetens genom att gå på djupet inom olika verksamheter.

Med hjälp av artificiell intelligens vill Energinium hjälpa stora industrier med energieffektivisering

Bröderna Saleh och Sadegh Javadi har tillsammans byggt en smart energiplattform, genom att kombinera sin expertis inom maskininlärningsalgoritmer och energisystem. Denna cyber-fysiska energiplattform kan samla och analysera stora mängder data från olika komponenter, såsom värmeväxlare, ångturbiner, kompressorer, fläktar, pumpar, etc i stora industrier. Analyserna kan, tillsammans med avancerade maskininlärningsalgoritmer, förse användaren med indikatorer för termodynamik och energi samt information om förebyggande underhåll och möjligheter till energieffektivisering. Saleh menar att denna smarta energiplattform, som är helt och hållet utvecklad av Energinium, kan bli ett viktigt och väsentligt verktyg i synnerhet för stora industrier för energieffektivisering, förbättrad produktivitet och hållbarhet där användaren får en bättre insikt i de egna processerna.
 
Sedan Energinium startade som företag har de fått professionellt stöd inom affärsutveckling och entreprenörskap från Blekinge Business Incubator (BBI) och NetPort Science Park. 
Genom 2 EM-Power får Energinium nu hjälp med att kontakta större industrier, regionalt och nationellt, både genom direkt kontakt och genom professionell matchmaking med Ignite Sweden. De får också hjälp med vilken projektfinansiering som är lämplig för dem att söka.
 
”Vi har tidigare genom samverkan med AAK, kunnat bekräfta vårt koncept, där vi gjorde en lyckad analys i en produktionsprocess. Vi får just nu hjälp från 2 EM-Power med att komma i kontakt med fler industrier för att göra en större verifiering av den utvecklade smarta energiplattformen, vilket är mycket värdefullt”, säger Saleh som tidigare i år disputerade inom systemteknik och maskininlärning på Blekinge Tekniska Högskola.

Information från Energimyndigheten

Sista dag för inlämning av skiss:
2022-02-03
Sista dag för ansökan:
2022-04-05

Större pilot och demonstrationsprojekt för energi- och klimatomställning

Du som har en innovativ lösning, produkt eller tjänst, som tar sikte på omställning av energisystemen, är välkommen att söka stöd för större pilot- eller demonstrationsprojekt.
Utlysningen riktar sig till pilot- och demonstrationsprojekt som tar sikte på energi- och klimatomställning.

Öppnar för ansökningar:
2021-12-10
Sista dag för ansökan:
2022-02-09
Tid för beslut:
juni 2022
Utlysta medel:
20 miljoner kronor

Ver 2022:1: Verifiering av innovationer med kund

Sök stöd för projekt som syftar till verifiering av nya produkter, lösningar och tjänster vilka har ett tydligt affärsfokus och potential att bidra till omställningen till ett hållbart nationellt och globalt energisystem. Verifieringen ska ske tillsammans med kund. OBS: Mina sidor öppnar den 10/12 för ansökningar.

DECEMBER
14

Inbjudan

Inbjudan till informationsmöte om utlysningen ”Verifiering av innovationer med kund”

Energimyndigheten stödjer affärsutveckling som ett led i att möjliggöra och påskynda omställningen av energisystemet.
Syftet med den aktuella utlysningen är att bidra till ett framtida hållbart energisystem genom att stödja verifiering av energiinnovationer samt förbereda dessa inför en kommersiell fas eller inför ett större pilot- och demonstrationsprojekt.
Utlysningen avser stöd i form av bidrag med högst 45 % av stödgrundade kostnader per stödmottagare. Maximalt totalt stödbelopp per projekt är 3 miljoner kronor.
Informationsmötet riktar sig till små och mellanstora företag som vill veta mer om utlysningens inriktning och ansökningsprocess. Enskilda projekt kan inte diskuteras under mötet, maila eller ring någon av kontaktpersonerna för utlysningen för att få hjälp.

Behovsinventering gällande riskkapital

Energimyndigheten avser att utveckla en särskild insats för att öka tillgången på riskkapital för innovativa SMF som utvecklar energiinnovationer genom att attrahera nya investerare till området samt öka intresset bland befintliga investerare. En ökad tillgång på riskkapital skulle ge en förbättrad möjlighet för företag att finansiera innovativa utvecklingsprojekt. Syftet med insatsen är att öka viljan bland investerare att engagera sig i och finansiera tidiga skeden i innovativa företag. 
Nu pågår en behovsinventering hos olika intressentgrupper som berörs av satsningen. Din input är viktig för att den insats som utformas ska svara mot det verkliga behov som privatinvesterare/affärsänglar upplever. Svara därför på frågorna så utförligt du kan och använd gärna fritextrutorna. Tidsåtgång ca 10-15 minuter.

Behovsinventering för en ny USA-strategi

Energimyndigheten planerar för en ny strategisk ansats för att stödja svenska små och medelstora företag med en energiinnovation på deras väg in på den US-amerikanska marknaden. Den nya ansatsen ska omfatta både stöd till export och investeringar inkl. matchmaking days och skräddarsydda delegationsresor och kommer att fokusera på utvalda delstater och områden. För att kunna skräddarsy en strategi som matchar behov och erbjudande på bästa sätt behöver vi input från företag som är verksamma inom energiområdet. Vi vill därför gärna be er som är intresserade av eller redan verksamma på US-marknaden om ert medverkan. Era svar är viktiga för oss för att kunna utforma vår framtida satsning efter ert behov. 
Att fylla i enkäten tar ungefär sex minuter och deltagandet är anonymt om du vill.
 
Skicka in ditt svar senast den 23 december 2021.

Vill du vara med?

Vill du ha hjälp av oss eller delta i våra aktiviteter så kontakta oss gärna.

2 EM-Power finansieras av Energimyndigheten och projektleds av NetPort Science Park. Våra samarbetspartners är Blue Science Park, Blekinge Business Incubator, Örebro Universitet och Ignite Sweden.

Du får detta nyhetsbrev för att du anmält intresse för nyheter inom energi, om du inte önskar få dessa nyhetsbrev längre vänligen avsluta prenumerationen här.