Mars 2022

Fortsatt stöd till energiinnovationer

Nyhetsflödet präglas just nu av Rysslands invasion av Ukraina och det finns många frågor hur det utvecklas och hur vi kommer att påverkas. Lite längre ner i nyhetsbrevet kan du läsa hur Energimyndigheten bedömer läget, hur den nya situationen påverkar de europeiska energimarknaderna och därmed även svenska konsumenter. Många arbetar just nu aktivt för att kunna stötta både företag och individer i ett krigsdrabbat Ukraina.
 
Samtidigt pågår ordinarie verksamhet, hos er och hos oss där vi precis har påbörjat andra året av tre i det uppdrag vi fått från Energimyndigheten; med att öka kommersialiseringstakten av energiinnovationer. Även om vintern har präglats av en hög sjukfrånvaro hos de företag vi hittills har identifierat och stöttar, finns ett fortsatt stort intresse för de finansiella möjligheter som Energimyndigheten erbjuder och vi märker att vårt stöd gör stor nytta. I detta nummer av nyhetsbrevet hittar du ett reportage om NODA Intelligent Systems, ett företag som nyligen har slagit sig in på den amerikanska marknaden och som är ett av de företag som vi arbetar med. Du hittar även information från Energimyndigheten och om utlysningar. Vi vill kunna hjälpa och stötta fler företag med innovativa idéer inom energiområdet och arbetar aktivt för att kunna nå en bredare målgrupp med vårt nyhetsbrev. Känner du någon som kan behöva hjälp och stöd, sprid gärna vårt nyhetsbrev vidare.
 
Aktuellt just nu är att vi söker både stora företag med utmaningar som behöver lösas och startups/scaleups med innovativa lösningar för ett digitalt matchmaking event, Ignite Sustaintech den 4 maj. Det här är ett kanontillfälle för både stora företag och startups att mötas och dessutom helt kostnadsfritt eftersom Energimyndigheten finansierar eventet. Läs mer i nyheten nedan. Vill du ha mer information, kontakta oss via länken längst ner i mailet. 

Ignite Sustaintech

Collaboration is key to taking sustainable action and moving towards a fossil free future! This matchmaking event on May 4 will bring together corporates and public organizations with expert startups with innovative solutions and technologies within energy, renewables, sustainability, waste, water and more.
Apply before April 11 here: https://www.ignitesweden.org/events/ignite-sustaintech-2022/
Arranged by NetPort Science Park, Blekinge Business Incubator, Blue Science Park, Ignite Sweden and Örebro University, and funded by Energimyndigheten.

Prestigeprojekt i New York sätter NODA på kartan

Med visionen att tillgängliggöra hållbar energi har NODA fortsatt sin internationella expansion genom flera nya projekt, där New Yorks prestigeprojekt att omvandla sex miljoner kvadratmeter till fossilfria fastigheter visar tydligt exempel på den internationella efterfrågan på NODAs erfarenhet och kunskap. 
 
De senaste åren har miljö och hållbarhet klättrat snabbt på agendan i de flesta verksamheter och det pågår ett ständigt utvecklingsarbete mot en grönare framtid. I den här omställningen siktar NODA på att vara med i utvecklingens framkant. Termiska processer, som NODA fokuserar på, motsvarar 50% av den totala energiåtgången i Europa, vilket innebär att det är ett område med stora möjligheter att göra betydande skillnad. Genom NODAs patenterade AI-system leds energin till den plats där den gör störst nytta för att effektivisera energianvändningen. Systemet är flexibelt och kan integreras till existerande IT-system, med möjlighet till global skalbarhet.
– Första installationerna i New York håller nu på att genomfördas, vilket visar att vår produkt är eftertraktad på den nordamerikanska marknaden, säger Christian Johansson, vd NODA
Den globala marknaden för fjärrvärme beräknas uppgå till 270 miljarder USD 2028. Investeringsviljan för energieffektiviserande åtgärder ökar ständigt och marknaden växer med en årlig tillväxt på 5,8%, enligt Fortune Business Insight. För NODAs del ligger fokus på att fortsätta växa genom ökade marknadsandelar och att hitta nya samarbetspartners internationellt.

Fokus på partnerskap internationellt
– Vår ambition är att göra vår AI-lösning så tillgänglig det bara går. Vi arbetar kontinuerligt för att vår produkt ska fungera i ett större ekosystem eller infrastruktur. Det spelar ingen roll hur smart vår AI är om våra kunder och partners inte kan använda den på ett smidigt sätt. Praktiskt innebär det att vi aktivt letar efter partnerskap med fler industriella aktörer och projekt, likt det projekt vi nyligen fått vara del av i New York.
I ett stort initiativ i New York ska totalt tolv byggnader och sex miljoner kvadratmeter renoveras och moderniseras, som en del av en större satsning på att göra New York fossilfritt. Projektet är ett samarbete mellan ett av världens största fastighetsbolag, Hines, Trinity Church Wall Street och Norges Bank Investment Management och de ska till en början modernisera den ungefär 100 000 kvadratmeter stora fastigheten på Hudson Street till att bli helt fossilfri. NODA är en mindre del i moderniseringen, som utgör starten på det omfattande renoveringsarbete som skall göras i staden. Byggnaden kommer att effektiviseras genom att ta värme och kyla från olika delar av fastigheten och distribuera dem till andra delar som behöver kylas eller värmas upp, vilket leder till att energin används mer effektivt, och därmed mer hållbart.
– Första installationerna i New York håller nu på att genomfördas, vilket visar att vår produkt är eftertraktad på den nordamerikanska marknaden. Hela New York skall moderniseras och då finns vi redan på kartan för framtida projekt. Vi erbjuder en helhetslösning tillsammans med en bred kunskap och lång erfarenhet, vilket sätter oss i en mycket spännande position inför framtiden, säger Christian Johansson.

INFORMATION FRÅN ENERGIMYNDIGHETEN

Så påverkar invasionen av Ukraina Sveriges energiläge

Den 24 februari 2022 invaderade ryska trupper Ukraina. En väpnad konflikt har därmed brutit ut i Europa. Ingen vet idag hur det kommer att utvecklas, eller hur länge det kan pågå. Men vi kan redan nu se att den nya situationen påverkar de europeiska energimarknaderna och därmed även svenska konsumenter.
Sverige är betydligt mindre beroende av importerad olja och gas från Ryssland än många andra länder i Europa. Den samlade energiförsörjningen i Sverige är därför över lag robust, även i detta allvarliga läge. Däremot kan Sverige indirekt påverkas genom högre europeiska priser på energibärare som gas, kol, och drivmedel.
 
– Vår bedömning är att det i nuläget inte finns någon akut risk för brist eller försörjningsstörningar i leveranserna av el, gas eller drivmedel i Sverige. Importen av olja sker huvudsakligen från andra länder än Ryssland och gasförsörjningen via Danmark är än så länge inte påverkad utöver att gaspriserna stiger i Europa, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.
 
Vi har redan sett en kraftig ökning av oljepriset och naturgaspriset ligger sedan i höstas på en ovanligt hög prisnivå. I Sverige påverkar ökade priser på kontinenten direkt användare av naturgas och olja/fossila drivmedel och indirekt även elmarknaden. Ett förhållande vi har sett tidigare i vinter, när höga naturgaspriser i Europa tryckt upp svenska elpriser.
 
Energimyndighetens bedömning i nuläget är att möjligheterna att undvika en bristsituation i Sverige är goda. Skulle indikationer på en förestående bristsituation uppstå finns det olika båda marknadsmässiga och icke-marknadsmässiga krishanteringsmekanismer att tillgå. Energimyndigheten bevakar läget noggrant i samverkan med andra myndigheter och aktörer, både i Sverige och i utlandet. Vi analyserar löpande vad invasionen av Ukraina kan få för konsekvenser för svensk energiförsörjning, både vad gäller energipriser och leveranssäkerhet.

Utlysningar från Energimyndigheten

Beräknas öppna april 2022

Konceptutveckling av innovationer med affärsfokus 

Projektexempel:
•Utvärdera energirelevans
•Utvärdera kommersiell potential 
•Säkerställa de mest grundläggande hörnstenarna för en fortsatt utveckling och kommersialisering

Stöd: högst 100 procent av godkänd stödgrundande kostnad upp till maximalt stödbelopp av cirka 300 000 kronor

Beräknas öppna april 2022

Verifiering av innovationer med kund

Projektexempel:
•Vidareutveckla innovationen samt verifiera tillsammans med kund
•Framtagande av prototyp hos kund
•Provkörning och utvärdering hos kund
•IPR-strategi
•Affärsutveckling

Stöd: max 3 miljoner kronor. Bidraget utgör högst 45% av godkända stödgrundade kostnader

Sista dag för ansökan: 2022-04-05

Pilot- och demoprojekt för energi- och klimatomställningen

•Produkt- eller prototypdemonstrationer
•Produktionsdemonstration
•Systemdemonstration

Stöd: minsta projekt 7 miljoner kr. Bidraget utgör högst 25-45% av godkända stödgrundande kostnader (beroende på företagsstorlek).

Utlysning från Vinnova

Sista dag för ansökan: 2022-03-24

Eurostars 2022

Vad kan ni söka för?
Utveckling av en produkt, tjänst eller process som beräknas vara på marknaden inom två år efter avslutat projekt. Undantag för kliniska prövningar och certifieringsprocesser.

Vem kan söka?
Företag, akademi, forskningsinstitut och offentlig sektor som har ett internationellt samarbetsprojekt med minst ett annat Eurostarsland. Företagets nettoomsättning eller eget kapital ska motsvara minst hälften av den sökta summan.
 

EVENEMANG

Missade du webbinariet "När fastigheten blir hackad"?

Ingen fara, vi spelade in det så du kan se det i efterhand via länken nedan.

Digitaliseringen erbjuder stora möjligheter för fastighetsägare – men även stora risker. Martin Jartelius, säkerhetschef på Outpost24 i Karlskrona berättade mer om cybersäkerhet inriktat på kontrollsystem och styrning i fastigheter.
Martin har under 10 år förutom att se till den egna säkerheten arbetat med att bryta sig in i IT-system tillhörande kunder, och övervakat företagets så kallade RedTeam och etiska hackare.
Under frukostseminariet tittade vi på vanliga utmaningar med den här typen av system, vissa typer av IoT system och skalskydd som kortläsare, taggar och accesskontroller, men även hur bristande tänk i skalskyddet kan leda till rena fysiska intrång.
Sverige har under de senaste åren tagit sig från att ha de fjärde mest exponerade äldre SCADA-system på internet till att idag ligga på plats 8 över de mest exponerade i världen. Vi är helt enkelt bra på att effektivisera och digitalisera, men säkerheten släpar fortfarande efter.
Ett event arrangerat av Blue Science Park inom uppdraget 2 EM-Power.

Vill du vara med?

Vill du ha hjälp av oss eller delta i våra aktiviteter så kontakta oss gärna.

2 EM-Power finansieras av Energimyndigheten och projektleds av NetPort Science Park. Våra samarbetspartners är Blue Science Park, Blekinge Business Incubator, Örebro Universitet och Ignite Sweden.

Du får detta nyhetsbrev för att du anmält intresse för nyheter inom energi, om du inte önskar få dessa nyhetsbrev längre vänligen avsluta prenumerationen här.