Dela e-post:

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Trafikverket har nu fattat beslut om att Sveriges första permanenta elväg byggs mellan Hallsberg och Örebro. Läs mer här

Är du intresserad av flera nyheter som denna så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida.
 
  

DHL Express och Eviation skriver flyghistoria

2021-08-11

DHL Express och Eviation, den Seattle-baserade globala tillverkaren av helelektriska flygplan, skriver flyghistoria genom att meddela att DHL är den första som beställer 12 helt elektriska Alice-fraktflygplan från Eviation.  

Nytt bindemedel kan ge mer hållbara vägar

2021-08-12

Genom att använda ett nyutvecklat bindemedel för vägbeläggningar blir det möjligt att förlänga livslängden och minska koldioxidavtrycket för nya vägar. Det meddelar oljebolaget Nynas som planerar att släppa det nya sortimentet under hösten eller vintern.

Framtiden för Ikea är eldriven

2021-08-13

Möbelföretaget Ikea har sedan en tid tillbaka som mål minska koldioxidutsläppen och bli klimatpositiva till år 2030. Ett steg i ledet är att införskaffa eldrivna lastbilar till företagets logistikcenter i Österrike. Möbelföretaget samarbetar med e-mobilitetsspecialisten Quantron, som nu förser Ikea med 30 el-lastbilar.

Widriksson siktar på 50% solcellsel

2021-08-17

Som ett steg på vägen mot en klimatpositiv verksamhet investerar nu Widriksson Logistik i en 2 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på sin utbyggda terminal i Västberga. Solcellsanläggningen kommer att minska koldioxidutsläppen med 129 ton per år, vilket motsvarar utsläpp från dryga 60 000 mil med bil, berättar företaget i en pressrelease. Widrikssons mål är att vara klimatpositiva år 2030 och ...

Ekonomiskt stöd för alternativa bränslen

2021-08-18

BioFuel Region går idag ut och informerar om att den som köper miljövänligare lastbil kan få ekonomiskt stöd för 40-60% av merkostnaden vid investering i en lastbil som går på biogas, el eller vätgas? Det här innebär att om biogasbilen är ca 500 000 kr dyrare än motsvarande som drivs med diesel så kan du få 200-300 000 kr i stöd via Klimatklivet.

Världens första fossilfria stål har levererats

2021-08-18

Nu har världens första fossilfria stål blivit klart och levererats till Volvokoncernen, som är den första kunden. Provleveransen är ett steg på vägen mot en helt fossilfri värdekedja för järn- och stålframställning och en milstolpe i Hybritsamarbetet där SSAB, LKAB och Vattenfall deltar.

GLC har undertecknat TRB:s klimatprotokoll

2021-08-23

Under de senaste åren har det varit ett stort fokus på hur klimatneutrala transporter ska se ut och genomföras. Därför har GLC, tillsammans med TRB Sverige och övriga delägare, under våren och sommaren formulerat och undertecknat – TRB Klimatprotokoll. Målbilden är att vara klimatneutrala 10 år före det nationella målet 2045.

Vätgasdrivet tåg visas för första gången upp i Sverige

2021-08-24

I Östersund visade Alstom under onsdagsmorgonen upp det första tåget i världen som drivs av vätgas.

Evias elvägsteknik testas storskaligt på gruvnäringen i australiensiskt pilotprojekt

2021-08-24

För att uppnå minskade klimatutsläpp i gruvnäringen ligger ett pilotprojekt just nu i startgroparna i australiensiska Brisbane, där eldrivna gruvfordon laddas samtidigt som de åker på elvägar nere i gruvorna. Tekniken kommer från svenska cleantech-bolaget Evias.

Ica tog emot första ellastbilen

2021-08-26

Idag gick startskottet för Icas elektrifiering av de stadsnära transporterna. I ett småregnigt Årsta i Stockholm tog dagligvarujätten emot sin första ellastbil från Volvo.

Everfuel satsar på vätgas i Sverige

2021-08-26

Everfuel startar vätgassamarbete med Trelleborgs kommun och sätter upp en första tankstation för vätgas i Nordic Hydrogen Corridor, NHC. Avtalet som Everfuel slutit med Trelleborgs kommun och det kommunägda bolaget Trelleborgs Energi utgör ett första undertecknat kontrakt i företagets satsning på att etablera vätgasstationer i Sverige. Med avtalet möjliggörs den första av potentiellt åtta tankstationer i den europeiska vätgaskorridoren, ett projekt som medfinansieras av Europeiska unionens CEF-program.

Överflyttning av gods till järnväg ger begränsad klimatnytta

2021-08-30

Att mer gods ska flyttas över från vägtransporter till järnväg och sjöfart är en populär politisk ambition. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt slår nu VTI fast att potentialen att på så vis uppnå miljö- och klimatnytta är högst begränsad.  

Maersk har beställt åtta containerfartyg som ska segla med klimatneutralt bränsle

2021-08-31

Maersk sätter nu på turbon i klimatloppet med ett gigantiskt köp av 8-12 havsgående containerfartyg som kan segla med klimatneutralt bränsle.

Michelin ska producera däck av återvunnen plast

2021-08-31

Målet är att de första Michelin-däcken, gjorda av återvunnen plast, ska rulla på vägarna redan 2024. Bakgrunden är det stora plastavfallet. Företaget skriver att det varje minut hamnar plastavfall i havet som motsvarar vad en lastbil rymmer. Med det menar Michelin att nästan fyra miljoner PET-flaskor kan återvinnas varje år för att användas som fyllmedel i däck.

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved