Dela e-post:

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Nu är det semestertider och jag hoppas att ni alla får en härlig och avkopplande ledighet.  ☀️

I sista minuten kom även beskedet om vilken elvägssträckning som Trafikverket valt att satsa på. Valet stod slutligen mellan de två sträckorna Hallsberg-Örebro och Västerhaninge-Nynäshamn. Läs mer om detta på Trafikverkets sida.

Koncept för autonoma transporter testas i Hässleholm

2021-06-02

En lång rad stora aktörer har startat ett nytt projekt i Hässleholm som innebär tester av livsmedelstransporter mellan Bergendahls Food och Autoport logistikcenter med autonoma, eldrivna lastbilar. En viktig del i projektet är att undersöka hur lokalt producerad energi kan användas för att skapa energieffektivitet i hela värdekedjan.

IDS satsar på HVO100 på fler stationer

21-06-03

IDS, OKQ8:s servicekoncept för den tunga yrkestrafiken i Sverige och Europa, ska nu erbjuda förnybar diesel (HVO100) från Neste My till lastbilar på allt fler stationer runt om i landet. Nu kompletteras de OKQ8-stationer som redan är väl anpassade för tung trafik med IDS:s kortläsare.

Volvo Lastvagnar och DFDS i elektrifieringssamarbete

2021-06-03

DFDS, som är störst på sjöfrakt och logistik i norra Europa, och Volvo Lastvagnar sjösätter nu ett samarbete för att elektrifiera tunga transporter. I ett första steg ska DFDS använda en helelektrisk lastbil för att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.

Utredning om de fossila drivmedlens framtid presenterades

2021-06-03

Regeringen tog idag 1 juni emot utredningen om utfasning av fossila drivmedel samt eventuellt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselfordon.
– Utredningen visar tydligt att elektrifieringen behöver biodrivmedel som komplement för att klara klimatmålen till 2030, säger Jakob Lagercrantz, vd på 2030-sekretariatet.

Gamla däck blir biodrivmedel

2021-06-04

Du har säkert hört talas om HVO: Vätgasbehandlad vegetabilisk olja som är kemiskt identisk med fossil olja med skillnaden att den är förnybar. Nu håller forskningsinstitutet RISE och Enviro Systems på att göra samma sak med gamla däck.

Arendal blir platsen för autonom transportlösning

2021-06-08

Logistik- och industriområdet Arendal i Göteborg kommer att agera platsen för en ny autonom transportlösning från Volvo Autonomous Solutions. Just nu pågår datainsamlingen i området samt i övriga Göteborg, som är ett första steg mot att implementera autonoma transporter på publika vägar. Projektet är enligt ett pressmeddelande ett samarbete mellan Platzer Fastigheter, Volvo Autonomous Solutions, DFDS, APM Terminals, Gothenburg RoRo ...

Lundstams åkeri testar ED95

2021-06-09

Lundstams Åkeri i Östersund fick i fjol utmärkelsen ”Årets Hållbara Företag i Jämtland”, nu deltar de i innovationsklustret Ethadrive för att testa det förnybara drivmedlet ED95 för sina transporter. Ethadrive är ett samarbete mellan Sekab BioFuels & Chemicals, Lantmännen Agroetanol och Scania – med stöd från Norrköpings kommun. Deltagare i projektet är enligt ett pressmeddelande de åkerier och fraktköpare som ...

Fartyg ska ersätta 25.000 lastbilstransporter i Mälardalen

2021-06-09

Ett lastfartyg som går mellan Stockholm Norvik och Västerås via Södertälje kanal och Mälaren ska ersätta 25.000 lastbilstransporter årligen i Stockholms län. Det är i alla fall målet för en ny containerpendel som nu testas. Pråmen som trafikerar rutten kan lasta lika mycket gods som 100 till 150 lastbilar. – Det är första gången i Sverige som vi testar det ...

Absolut går över till elhybrider

2021-06-09

Varje dag fraktas omkring 600 000 flaskor Absolut Vodka från fabriken i centrala Åhus ner till hamnen. I en gemensam investering för att minska både utsläpp och buller ersätter nu The Absolut Company, tillsammans med Scania och Åhus Åkeri, samtliga biodiesellastbilar som trafikerar sträckan med elhybrider.

DHL Express börjar köra eldrivet

2021-06-11

DHL Express tar tio eldrivna kurirbilar i drift som ett steg mot att ställa om fordonsflottan. Bilarna, som laddas med terminalens egna solpaneler, ska hantera leveranser och upphämtningar i Stockholms innerstad. Samtidigt planeras fler elfordon i Göteborg, Malmö och Örebro. – De närmaste decennierna är avgörande för kampen mot klimatförändringarna. Vi vill leda omställningen till en klimatneutral verksamhet för logistikbranschen, ...

Digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordon

2021-06-16

Högskolan Väst har tilldelats 1.5 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att digitalisera och utveckla utbildningar med inriktning mot elektriska fordon. Högskolan Väst har nu fått möjlighet att utveckla nätbaserade spetskurser som ska bidra till deras positionering som stark forskning- och utbildningsmiljö, både nationellt och internationellt.

Regionerna ger löfte om snabbare elektrifiering

2021-06-17

Under gårdagen presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth tillsammans med regionala representanterna Mellansvenska Handelskammaren, Region Dalarna, Region Gävleborg och Länsstyrelsen för båda län, ett elektrifieringslöfte för Dalarna och Gävleborg. Löftet ska påskynda elektrifieringen av regionala godstransporter med lastbil. Bakgrunden är att infrastrukturminister Tomas Eneroth under dagen träffade flera regioner digitalt för att ta del av deras elektrifieringslöften. Löftena ska påskynda elektrifieringen av regionala ...

Dagab driftsätter första helelektriska Scanialastbilen

2021-06-18

Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab inleder dagliga livsmedelsleveranser till flera butiker i Stockholmsregionen med Scanias första serietillverkade och levererade helelektriska tunga lastbil i Sverige, och en helt ny laddhybrid.

Första vätgasdrivna sopbilen rullar i Göteborg

2021-06-18

Den är helt tyst, och släpper bara ut vatten. Nu kör Sveriges första vätgasdrivna sopbil på Göteborgs gator. Bilen kommer att hämta återvinningsmaterial från företag och verksamheter i Göteborg.

Schenker satsar på nytt HCT-ekipage

2021-06-21

Nu satsar Schenker Åkeri på ännu ett HCT-fordon på sträckan Malmö – Göteborg.  – De mångåriga testerna vi gör visar att det fungerar väldigt väl ute i trafiken. Men allra bäst passar de på de stora stråken i Sverige, där kommer det bäst till sin rätt, säger Tomas Johansson, vd på Schenker åkeri, i ett pressmeddelande.  Schenker kommer att sätta ...

Öresundskraft satsar på laddning av tunga fordon

2021-06-22

När fordonstillverkarna satsar på eldrift behöver laddinfrastrukturen byggas ut. I Helsingborg tar Öresundskraft nu täten för en satsning på laddplatser för tunga fordon.

DHL inför klimatsmart tillval som standard

2021-06-23

DHL Freight inkluderar sitt tillval ”Skicka grönt” som standardval i transporttjänsten DHL Parcel Connect från Sverige, med början 1 juli.

Nya rön om gasens roll i Sverige

2021-06-23

En ny studie visar att biogas och vätgas har stor potential i omställningen till ett klimatneutralt svenskt energisystem. Studien visar också att ny gasinfrastruktur kan avlasta elnäten. Industrisektorn och tyngre transporter, där utsläpp är svåra att reducera på andra sätt, är branscher som gynnas mest.

Nytt samarbete elektrifierar byggarbetsplatser i Västsverige

2021-06-23

I ett nystartat projekt inom ramen för Electricity i Göteborg, tar nu flera tunga aktörer konkreta steg för att elektrifiera byggarbetsplatser. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt och gatuunderhåll, kommer man att testa hur eldrivna arbetsmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg.

Premiär för förnybar bensin på Preems raffinaderi i Lysekil

2021-06-23

De första testerna för att tillverka förnybar bensin av sågspån har precis genomförts på Preems raffinaderi i Lysekil. Nu påbörjas nästa steg där 50 000 ton pyrolysolja ska processas på anläggningen.

Satsar kvarts miljard på utökad återvinning av elbilsbatterier

2021-06-24

Fortum utökar sin återvinningskapacitet av litium-jon-batterier för att möta behoven hos en kraftigt expanderande batteritillverkning i Europa.

Hamnen som är först med eldrivna dragbilar

2021-06-29

Med terminaltraktorer från holländska Terberg blir en av södra Sveriges största roro-hamnar först med att börja använda elektriska dragfordon i hamnverksamheten.

Vätgastankning och laddning till Göteborgs Hamn

2021-06-30

I februari presenterades Tranzero Initiative – ett samverkansprojekt mellan Volvokoncernen, Scania, Stena Line AB och Göteborgs Hamn AB i syfte att accelerera omställningen till fossilfria transporter till och från hamnen. Nu finns en åtgärdsplan som tar initiativet från teori till praktik.

New York satsar på eldriven sopbil från Mack

2021-06-30

Enligt Volvokoncernens dotterbolag Mack Trucks planerar New York City Department of Sanitation (DSNY) att köpa sju Mack LR Electric-lastbilar. Detta tillkännagavs enligt ett pressmeddelande under WasteExpo 2021 i Las Vegas.

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved