Dela e-post:

JAN-FEB 2023

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

LADDÅRET 2022 I SIFFROR
• 450.000 laddbara fordon rullade på svenska vägar i slutet av 2022. Det är en ökning med 140.000 jämfört med ett drygt år sedan.
• Ökningstakten var 11.700 per månad i snitt. Det är 1.500 fler per månaden jämfört med 2021. December sticker ut med totalt drygt 22.000 nya laddbara fordon. Om man utesluter laddhybrider var ökningen 18.000 elbilar under årets sista månad.
• Antalet publika laddpunkter ökade med 27 procent till 18.122, fördelade på 3.090 laddstationer. Av dessa erbjuder 725 stationer snabbladdning.
• Totalt finns nu 13.270 laddbara lätta lastbilar i trafik. Nära 15 procent av de nyregistrerade lätta lastbilarna under 2022 var laddbara. Det motsvarar 4 828 fordon, en ökning med 57 procent mot 2021. 
•  Antalet elbussar uppgår nu till totalt 918. Det är en ökning med 254 mot 2021.
• Antalet laddbara tunga lastbilar har mer än trefaldigats från 73 till 229 under året. 
• 2.553 laddbara motorcyklar rullar på svenska vägar per den sista december.
Källa: Powercircle.

Södra inleder storsatsning på elektrifiering av transporter

Nu inleder Södra en storsatsning på elektrifiering av verksamhetens transporter. Ett nytt projekt kommer utreda möjligheten för att framåt ha eldrivna lastbilar, truckar och lastmaskiner som bidrar till att minska föreningens fossila utsläpp ytterligare.

Läs mer

Dachser satsar på ellastbilar för långdistanstransporter

Mercedes-Benz Trucks och Dachser undertecknar en avsiktsförklaring gällande 50 batteridrivna lastbilar för långdistanstransporter. Den eldrivna lastbilen med en räckvidd på cirka 500 km kommer att vara redo för serieproduktion under 2024 och avsiktsförklaringen är ytterligare en komponent i Dachsers klimatskyddsstrategi.

Läs mer

Snabb ökning av tunga el-lastbilar

2022 blev ännu ett rekordår för elektrifieringen av den svenska vägtrafiken. Procentuellt är uppgången störst för tunga lastbilar – där antalet mer än trefaldigades – medan försäljningen av laddbara motorcyklar går trögare.
Elektrifieringen av vägtrafiken ökar i en accelererande takt. 

Läs mer

10 experter om mobilitetsåret 2023: ”Fordonets livscykel sätts i fokus"

Några av branschens tyngsta namn har sett in i spåkulan inför det mobilitetsår som precis inletts. Hur kommer det att påverkas av de helt nya förutsättningarna som skapades i fjol: inflationen, invasionen, energibristen och regeringsskiftet för att nämna några. Blir det tvärstopp i omställningsarbetet, eller rullar det på trots de betydligt tuffare förutsättningarna.

Läs mer

Daf på väg att öppna nya monteringsfabriken för ellastbilar

I vår ska de första serietillverkade exemplaren av Daf XD och XF Electric rulla ut från de nya monteringslinjerna i Eindhoven. Fabriken är helt ny och har tagit 18 månader att bygga.

Läs mer

15 eldrivna lastbilar från Volvo kör nu frukt i Spanien

Volvo tillverkar idag sex helt eldrivna lastbilar och räknar med rejält ökad efterfrågan under kommande år. Företagets egna mål är att hälften av alla lastbilar som säljs 2030 ska vara eldrivna.
En bit på vägen mot målet sker i Spanien. Dit har Volvo nu levererat 15 eldrivna lastbilar av modellen FH Electric. I regionen Murcia i sydöstra Spanien körd de av företaget Primafrio för att hämta frukt och grönsakerna från de många odlingarna i området.

Läs mer

Storsatsning på lastbilsladdning i Göteborg

Sveriges största privata laddstation för elektrifierade lastbilar byggs hos Göteborgs Lastbilscentral, GLC. Stationen har 15 laddplatser med möjlighet till snabbladdning och kostar 8 miljoner att bygga. Den är tänkt att tas i bruk i december.

Läs mer

Branschorganisation bakom energimärkning av fordon

Fordonsindustrin själva ligger bakom satsningen på en ny märkning som ska hjälpa konsumenter att informera sig om bilarnas bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.  

Läs mer

Så blir EU-kraven på framtidens batterier

Efter 8,5 månader har parterna nu enats om EU:s nya batteriförordning. Så här blev gränserna för minimiåtervinningen av litium i batterier.

Läs mer

Branschen enas: Det här betyder fossilfri transport vid e-handel  

Vad innebär egentligen ”fossilfri transport” när varor beställda på nätet skickas hem till människor? En ny branschöverenskommelse ska ge svar.

Läs mer

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved