Dela e-post:

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Då var det dags för nyhetsbrevet som skickas ut 1 gång per månad och som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Denna månad behandlar nyhetsbrevet intressanta nyheter som skett under april månad. Önskar er trevlig läsning! 
 

Projekt ökar laddkapacitet utan förstärkningar av elnätet

2021-04-07

Elektrifierade transporter spelar en viktig roll om Sverige ska kunna nå uppsatta miljö- och klimatmål. Samtidigt som omställningen behöver ske begränsas den av ett ansträngt elnät. För att tackla utmaningen går Transdev in i projektet Elektrifierade persontransporter – en del av den smarta staden som delfinansieras av Vinnova. Ambitionen är att…

Stena Line ökar takten mot fossilfri sjöfart

2021-04-07

Färjerederiet Stena Line fortsatte under 2020 att minska sina totala koldioxidutsläpp och ligger nu tio år före den internationella sjöfartens mål. Trots det ökar nu det svenska rederiet takten i omställningen mot fossilfri sjöfart och presenterar sin plan för att minska de totala koldioxidutsläppen med hela 30 procent fram till 2030.

Färdplanerna i fokus på ny konferens

2021-04-08

Branschernas färdplaner för fossilfri konkurrenskraft har snabbt blivit en ryggrad på vägen mot att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. I oktober arrangerar Fossilfritt Sverige en ny konferens på Berns Salonger i Stockholm, där arbetet med att genomföra färdplanerna följs upp.

Volvokoncernen och SSAB i samarbete om världens första fordon av fossilfritt stål

2021-04-08

Volvokoncernen och SSAB har tecknat ett samarbetsavtal om forskning, utveckling, serieproduktion och kommersialisering av världens första fordon av fossilfritt stål. Volvo planerar att starta tillverkningen av konceptfordon och komponenter med stål som SSAB framställt med vätgas redan i år.

Ny undersökning visar på stora möjligheter till elektrifiering

2021-04-12

En av de första och största undersökningarna av sitt slag kommer nu med fakta om vilka fordon som med fördel kan växla över till eldrift. Siffrorna i en omfattande undersökning från Webfleet Solutions, som är ett kunskapsföretag i Bridgestone-gruppen, ger en positiv bild på möjligheterna att elektrifiera transportbranschen berättar företaget i en pressrelease.

Export av svenskt miljökunnande

2021-04-14

Det är mycket nyheter och debatt om fossiloberoende framtid och klimatneutrala transporter. Det handlar oftast om drivmedel men det svenska näringslivet visar på inovationer på många andra områden och lyckas vi kan vi i Sverige exportera vårt kunnande, samtidigt som industrin kan fortsätta tillverka fordon och transporterna blir hållbara på längre sikt.

DBSchenker ser en framtid för transportnäringen efter fossila drivmedel

2021-04-15

Att fossila bränslen – som bensin och diesel – måste bort är de flesta överens om. Arbetet med att ställa om till fossilfrihet är i full gång i många branscher världen över och efterfrågan på fossilfria alternativ blir allt större. Och alternativ finns det. Vissa riktigt bra och andra ännu bättre. DBSchenker har tagit en titt på dagens och morgondagens drivmedel för vägtransporter och delar med sig av sina synpunkter.

De introducerar laddhybrid med vätgasdrift

2021-04-15

Nybildade bilkoncernen Stellantis kommer mot slutet av året att introducera en helt ny typ av laddhybrid med vätgas och bränsleceller i sina tre skåpbilar, Peugeot Expert, Citroën Jumpy och Opel Vivaro.

Jättepotential i biogas av avföring enligt forskare

2021-04-15

Visst går det att producera betydligt mer biogas i Sverige på ett hållbart sätt. Forskare vid Linköpings universitet har räknat ut att Sverige skulle kunna minska växthusgasutsläppen med omkring 1,5 miljoner ton koldioxid om året och produera biogas till en halv miljon bilar – genom att använda bajs.

Så ska vätgasen nå ut i hela Europa

2021-04-16

Ett vätgasnät på 39 700 kilometer fram till 2040 som förbinder 21 europeiska länder. Det är vad EHB föreslår. European hydrogen backbone, EHB-initiativet består av en växande grupp av nu 23 europeiska gasinfrastrukturföretag som arbetar tillsammans för att planera en paneuropeisk särskild vätgasinfrastruktur.

Största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder

2021-04-16

Regeringen lägger nu fram en proposition med den största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder. Sammanlagt uppgår ramen till 876 miljarder kronor för perioden 2022-2033. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Han ska leda SEEL – Sveriges testbädd för elektromobilitet

2021-04-20

Styrelsen för Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL), Sveriges testbädd för elektromobilitet, som vi tidigare skrivit om, har nu utsett bolagets första VD, Henrik Svenningstorp. Han har varit projektledare för SEEL i fyra år och 20 års erfarenhet från fordonsindustrin, varav tolv från arbete med elektrifierade fordon.

Volvo: Eldrivna tunga lastbilar klarar hälften av alla transporter

2021-04-20

Med försäljningsstart av tre nya helelektriska tunga lastbilsmodeller menar Volvo att tiden är inne för en snabb elektrifiering av tunga vägtransporter. Detta baserar företaget på att redan Volvos egna utbud kan tillgodose många olika transportbehov. Enligt ett pressmeddelande anser Volvo att närmare hälften av alla lastbilstransporter inom EU skulle kunna elektrifieras i den nära framtiden.

”Vi har ett bra momentum i Sverige”

2021-04-22

Malin Leander axlade rollen som logistikdirektör på Arla för 3,5 år sedan. Sveriges största mejeriproducent hade då många år av utsläppsminskningar bakom sig, men sedan dess har satsningarna intensifierats mot målet att nå helt fossilfria tunga transporter.

Fair transport tar nästa kliv in i framtiden

2021-04-22

Transportbranschen har förändrats. Idag går det lätt att ta reda på om en transport är sund och hållbar, och allt fler transportköpare ställer krav. När Fair Transport nu tar nästa kliv in i framtiden är det med gott självförtroende.

Algoritmen som packar godset mest effektivt

2021-04-22

För att transporter ska vara effektiva ur både ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv måste fyllnadsgraden vara så hög som möjligt. Det ska vara gods som fraktas. Inte luft. Vi har tagit fram ett verktyg som sätter dina tetriskunskaper på prov - och fixar den mest effektiva packningen med hjälp av en algoritm.

Däck av sojabönor kan bli verklighet

2021-04-27

Däcktillverkning förbrukar väldiga mängder petroleumbaserad olja. Nu vill däcktillverkaren Goodyear ersätta den petroleumbaserade oljan med olja tillverkad av sojabönor. Sojabönor är inte bara goda när de är ångade och saltade. De kan också användas för att framställa olja med…

St1 förvärvar E.ON Biofor i Sverige och blir en aktör på biogasmarknaden

2021-04-27

Energiföretaget St1 Nordics dotterbolag St1 Sverige AB har undertecknat ett aktieöverlåtelseavtal med E.ON Energilösningar AB om att förvärva 100 % av aktierna i E.ON Biofor AB. Transaktionen, som är föremål för sedvanliga regulatoriska godkännanden och tillträdesvillkor, förväntas att färdigställas i slutet av juni 2021.

Volvokoncernen investerar i schweiziskt ingenjörsföretag  

2021-04-27

Volvokoncernen har tecknat slutgiltiga avtal om att förvärva 60 procent av Designwerk Technologies AG, ett ingenjörsföretag i Schweiz som utvecklar och säljer elektromobilitetsprodukter och ingenjörstjänster. Genom att investera i Designwerk Technologies kompletterar Volvo sin nuvarande kapacitet inom nischprodukter och lösningar.

Stena Recycling i samarbete för återvinning av litiumjonbatterier

2021-04-29

Stena Recycling har tecknat ett samförståndsavtal med Johnson Matthey för att utveckla en effektiv värdekedja i Europa för återvinning av litiumjonbatterier och celltillverkningsmaterial. Antalet litiumjonbatterier som används i fordon och energilager förväntas öka nästan tio gånger under det kommande decenniet. Detta kommer att leda till… 

Ny biogasanläggning främjar cirkulär ekonomi

2021-04-29

Skogsbolaget Stora Enso och energibolaget Gasum har invigt en ny biogasanläggning som omvandlar processvatten till flytande biogas (LBG vid Stora Ensos bruk i Nymölla. Byggarbetet har nu slutförts och biogasanläggningen är redo att producera biogas.
– Vi har arbetat med det här projektet i tre år och är glada över att nu officiellt kunna öppna anläggningen", säger Kati ter Horst, chef för Stora Ensos division Paper.

Här är pallsystemet som enkelt ökar fyllnadsgraden i lastbilen

2021-04-29

Det danska företaget Spaceinvaders nyutvecklade pallsystem gör att man kan stapla två pallar där man i vanliga fall bara får plats med en pall. 

Fossilfritt bioflygbränsle till Skellefteå

2021-04-30

Nyligen levererades den första sändningen av fossilfritt flygbränsle till Skellefteå Airport. Leveransen innebär startskottet för att kunna erbjuda offentlig sektor, näringsliv och privatpersoner möjligheten att flyga med minskad klimatpåverkan från Skellefteå Airport. Skellefteå kommun har dessutom, som en av de första kommunerna i landet…

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved