Dela e-post:

MAJ 2022

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Välkommen att ta del av ett urval av nyheterna som kommit gällande hållbara transporter under maj månad.

Är du intresserad av fler nyheter så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida  (Genomförbarhetsstudie elvägspilot E22).

Finnlines första hybrida ro-ro levererad

Med en ambition att bygga det största, miljövänliga lastfartyget för transport i Östersjön har rederiet Finnlines precis fått sin första hybrid ro-ro.

Läs mer

Modeföretag testar leveransrobot

Boråsbaserade Care of Carl och Gina Tricot kan nu leverera varor till konsumenterna med en leveransrobot som heter Hugo.

Läs mer

Regeringen vill tillåta längre lastbilar på vägarna

Möjligheten att köra längre lastbilar har varit ett starkt önskemål från åkerinäringen i många år. Nu går regeringen fram med en anmälan till EU-kommissionen, vilket kan bädda för ett svenskt regeringsbeslut.

Läs mer

Ansöker om att bygga nätverk med 44 nya laddstationer för tunga fordon

44 laddstationer är målsättningen när Volvo Lastvagnar och OKQ8 söker medel från Energimyndigheten för att etablera ett nytt nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

Läs mer

Ny studie visar: 9 500 GWh biogas kan produceras i Skåne, Halland och Västra Götaland

Redan nu finns tillräckligt med restströmmar för att producera 5 900 GWh biogas i de tre regionerna, vilket motsvarar 80 % av den totala naturgasanvändningen.

Läs mer

Epirocs samarbete ska ta fram ny elinfrastruktur

Epiroc fortsätter med utvecklingen av eldrivna gruvfordon. Tillsammans med företaget BluVein samarbetar de nu för att ta fram en elektrisk infrastruktur för gruvor.

Läs mer

Test med över 800 meter långt godståg  

Tillsammans med tågoperatören TX Logistik och Trafikverket genomförde Coop i helgen en transport med ett fullastat godståg på 838 meter - mer än 200 meter längre än normalt. Testet är en del av ett nationellt utvecklingsarbete för att flytta mer gods från väg till järnväg.

Läs mer

DHL investerar stort i ellastbilar från Volvo 

Volvo Lastvagnar och Deutsche Post DHL Group har tecknat ett samarbetsavtal som innebär en investering i 44 nya elektriska Volvolastbilar.

Läs mer

Swerock elektrifierar fordonsflottan

Ett dussin nya betongpumpar har tagits fram av Swerock och PM Nordic. Pluginhybriderna som ska rulla i Sverige och Finland är unika i världen hävdar Swerock.

Läs mer

Scania breddar gaserbjudandet

Intresset för lastbilar som drivs på gas ökar. Nu utvidgar Scania sortimentet av tankar och möjliga specifikationer för att möta efterfrågan. Resultatet är längre körsträckor och ökade möjligheter även för lastbilar med avancerade påbyggnationer. 

Läs mer

Volvo startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar öppnar snart sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i Gent i Belgien och ska leverera färdiga batteripack till Volvos helelektriska tunga lastbilar.

Läs mer

Malmö stad testar nattliga leveranser

I samarbete med Martin & Servera ska Malmö stad under ett år testa nattleveranser med eldrivna fordon till utvalda skolor och verksamheter inom kommunen.

Läs mer

Poppelodling kan ge stora mängder biomassa

Svensk storskalig poppelodling kan generera ett kraftigt tillskott av inhemsk biomassa till biodrivmedelsproduktion. Nu har de geografiska, tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att utnyttja potentialen kartlagts.

Läs mer

Einride lägger jätteorder på Scanialastbilar  

Det svenska transport- och teknikföretaget Einride har beställt 110 helelektriska lastbilar från Scania, vilket gör ordern till den största i sitt slag för Scania i Europa. Avtalet är också ett första steg i ett omfattande partnerskap inom produktutveckling mellan bolagen.  

Läs mer

Stort intresse för elektrifieringspiloter i Jämtland och Västernorrland
Regeringen har avsatt drygt 1,5 miljarder kronor till nya ladd- och tankstationer för el och vätgas för tunga transporter. Nu har första ansökningsperioden gått ut och flera aktörer har nu sökt stöd i Jämtlands och Västernorrlands län, rapporterar organisationen Biofuel Region.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/stort-intresse-elektrifieringspiloter-i-jamtland-och-vasternorrland

Volvo Lastvagnar först i världen med fossilfritt stål i lastbilar
Tillsammans med SSAB tar Volvo Lastvagnar klivet över till fossilfritt stål. Från och med det första kvartalet i år kommer Volvo att börja använda fossilfritt stål från SSAB i tillverkningen av tunga elektriska lastbilar. Inledningsvis kommer det att ske småskaligt, och stålet som kommer att användas tillverkar SSAB genom en ny teknik som baseras på vätgas.
https://www.transportnet.se/article/view/851900/volvo_forst_i_varlden_med_fossilfritt_stal_i_lastbilar
 
Norrländska vätgasprojekt kan få EU-stöd
Regeringen har godkänt att ett projekt som innebär byggandet av sex vätgasstationer för tung trafik i norra Sverige får söka medel ur EU:s fond för ett sammanlänkat Europa. Ytterligare två stora projekt som rör flera länder får grönt ljus.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/norrlandska-vatgasprojekt-kan-fa-eu-stod
 
Lokalproducerad biogas hos Västbo transport
Om allt går enligt plan kommer det att stå en tankstation för biogas hos Västbo transport om ett år. Ägare är Småländska Bränslen och tankstationen kommer vara öppen för alla att nyttja.
https://www.trailer.se/artikel/lokalproducerad-biogas-hos-vastbo-transport?plus=na
 

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved