Dela e-post:

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Nyhetsbrev 3 - 2021

Då var det dags för nästa nyhetsbrev och det händer mycket inom hållbara transporter så det finns mycket intressant att läsa.
Vi passar på att önska er alla en Glad Påsk!  🐣
 

Helt fossilfritt för Pacson Väst

2021-03-01

Det är framför allt industrin som efterfrågat en utredning av vätgasens potential, eftersom den kan användas som drivmedel och inom tung industri. Vattenfall beskriver vätgasen som ett "lovande alternativ" för att lösa utmaningarna i elnätet.

Sjösätter forskningsprogram om vätgas för sjöfarten

2021-03-03

Sjöfarten behöver minska sina växthusgasutsläpp betydligt för att nå framtida mål. Som komplement till energieffektiviseringar behövs framförallt alternativa bränslen. I ett nytt projekt undersöker IVL tillsammans med andra nordiska forskare och branschaktörer hur bränsleceller och vätgas står sig jämfört med andra fossilfria lösningar.

Vätgasmotorer bättre än bränslecell med eldrift enligt studie 

2021-03-03

Förbränningsmotorer som drivs med grön vätgas är både effektiva och visar lägre totalkostnad än drivlinor med bränslecell och elmotor. Samtidigt är utsläppen av koldioxid reducerade till praktiskt taget noll. Det visar en rapport som är sammanställd av motorutvecklingsföretaget AVL och Westport Fuel Systems.

Alexander Dennis H2.0 nästa generations vätgasbuss redo för lansering 

2021-03-03

Alexander Dennis Limited meddelade nyligen att företagets nästa generations vätgasbuss med dubbeldäck har utrustats med en nollutsläppsräckvidd på upp till 480 kilometer. Den kommer att drivas av en Ballard-bränslecellsmodul via Voith Electrical Drive System (VEDS). Samma system som används av Wrightbus.

Daimler Truck AG och Volvokoncernen bildar bränslecellsbolaget Cellcentric

2021-03-03

Daimler Truck AG och Volvokoncernen har tidigare aviserat bildandet av ett nytt gemensamt bolag för utveckling och produktion av bränsleceller. Nu har Volvokoncernen i en transaktion förvärvat 50 procent av aktierna i befintliga bolaget Daimler Truck Fuel Cell Gmbh & Co KG för cirka 6,3 miljarder kronor. I och med detta byter bolaget också namn.

Trafikverket positiv till förlängd godskorridor

2021-03-03

Väl fungerande godskorridorer bidrar till regeringens och EU:s mål om överflyttning av godstransporter till järnväg. Nu har Trafikverket tagit fram ett kunskapsunderlag om godskorridoren Scandinavian–Mediterranean Rail Freight Corridor, ScanMed RFC.

Evia lanserar elvägar globalt

2021-03-04

Evia är det svenska cleantech-bolaget som ska elektrifiera världens alla bilvägar. Efter flera års testning och lyckade pilotprojekt lanserar man nu sin teknik globalt, med målet att bli Sveriges nästa stora tech-export.

Startskott för Sveriges testbädd för elektromobilitet

2021-03-08

Svenska industrijättar går samman för att accelerera elektrifieringen av transportsektorn. Sverige ska bli världsledande inom elektromobilitet, det menar Chalmers och Rise som nu sätter igång bygget av Sveriges testbädd för elektromobilitet: Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL). 

Norska Norled bygger världens första vätgasdrivna färja

2021-03-08

Norska Norled satsar på vätgas och startar inom kort världens första vätgasdrivna bil- och passagerarfärja, MF Hydra, i Hjelmelandsambandet i Ryfylket i Norge. Linde har valts som leverantör av den flytande vätgasen och ska även bygga och installera vätgaslagringsanläggningen för färjan. Färjan MF Hydra kommer att gå i drift sommaren 2021, till en början med batteridrift, och övergå i vätgasdrift senast till våren 2022 efter att vätgasanläggningen installerats.

Testar nya bränslen för hållbar sjöfart

2021-03-09

Alfa Laval kommer inom kort att börja testa två nya typer av marint bränsle; biobränslen och metanol, vid sitt test- och utbildningscenter i Danmark. Att göra dessa utsläppsneutrala bränslen kommersiellt gångbara kan komma att få stor inverkan på marinindustrin i dess strävan mot avkarbonisering.

Kritiska metaller måste återvinnas mer när fordonsflottan elektrifieras

2021-03-11

När fordonsflottan elektrifieras och energisektorn utvecklas mot förnybara energislag ökar behovet av en rad kritiska metaller. Det handlar om bland annat kobolt, litium och vanadin. Men trots att metallerna är viktiga för omställningen återvinns de inte i någon större utsträckning enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

Ny fabrik för förnybar diesel och bensin öppnar i Gävle

2021-03-11

Nu har ett fartyg med Pyrocells nya fabrik anlänt till Granudden vid Gävle Hamn, i form av ett 30-tal moduler som förtillverkats i Nederländerna. Den 15 mars startar monteringen av fabriken som ska förädla sågspån till fossilfri pyrolysolja.

Magna drives pickup truck electrification with its new eBeam technology

2021-03-11

Magna continues to accelerate its powertrain electrification capabilities to help automakers achieve a zero-emission future.

Här är Foodora och Tele2:s självkörande 5g-droid – kör ut mat från Riche

2021-03-11

Leveransjätten Foodora har börjat testa självkörande robotar för leveranser i Stockholms innerstad. Det görs möjligt av Tele2:s 5g-nät och är både ett test av framtidens uppkopplade produkter och smarta städer. ”Det är helt i linje med det vi vill vara med och möjliggöra”, säger Tele2:s Stefan Trampus.

Fossilfritt Sverige: Sveriges klimatmål hotas av EU:s taxonomi

2021-03-11

Genom ett alltför enögt perspektiv på biobränslen riskerar EU-kommissionens förslag till taxonomi för hållbara investeringar att bromsa stora delar av det svenska klimatarbetet. Det skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i en debattartikel i Dagens Industri. Samma krav framförs av energiminister Anders Ygeman i ett brev till EU-kommissionen.

Nedsänkt variant av elvägen i Lund rullas ut inom kort

2021-03-15

Demonstrationsprojektet Evolution Road i Lund går nu in i nästa fas som innebär att testa en variant av elväg som är nedsänkt i vägbanan. Resultatet ska bli en elväg som är lämplig för motorvägar och större riksvägar, något som Trafikverket efterfrågar i syfte att tillgodose det framtida laddbehovet för elfordon i fjärrtrafik.

ACEA: Video – Trucks: Three factors to make CO2-neutral transport a success, explained by Martin Daum

2021-03-16

Martin Daum, CEO of Daimler Truck AG and Chairman of ACEA’s Commercial Vehicle Board, explains the three factors – the right vehicle technology, infrastructure for battery and fuel-cell vehicles, and cost parity – that are key to making road freight transport CO2 neutral.

El framtidens drivmedel för fartyg

2021-03-17

Trots att Echandia idag bara har 16 anställda är företaget en nyckelspelare på den internationella marknaden för eldrivna fartyg. Företagets batterilösning återfinns idag i färjor och bogserbåtar över hela världen. 

Eldriven distribution för ICA i Stockholm

2021-03-18

Nu har ICA påbörjat elektrifieringen av sina transporter genom köpet av en helelektrisk lastbil från Volvo. Den beställda lastbilen ska användas för kyltransporter i Stockholmsområdet. Enligt ett pressmeddelande beräknas den nya lastbilen – en Volvo FE Electric – tas i bruk inom ICAs verksamhet under första halvåret 2021 och är det första konkreta resultatet av ICAs och Volvos samarbete för ökad elektrifiering av vägtransporter som inleddes i november 2020.

SKF utvecklar autonoma transporter av gods

2021-03-18

SKF testar nu en självkörande elektrisk lastbil tillsammans med techbolaget Einride. Lastbilen ska frakta gods på allmän väg mellan fabriken och lagret i Göteborg. 

Forskningsprojekt ska få bort onödig luft i paket

2021-03-18

I ett nytt forskningsprojekt ska Postnord och Chalmers tekniska högskola tillsammans undersöka den optimala förpackningen för branschen och miljön. Även förpackningsaktören DS Smith och flera e-handlare medverkar i projektet.

Det svenska transportsystemet domineras av lastbilstrafiken

2021-03-19

Godstransportarbetet för kvartal 4 2020 har nu redovisats. Vägtrafiken stod för 11 180 miljoner tonkilometer, en ökning med 14 procent (1 371 miljoner tonkilometer) jämfört med kvartal 4 2019.

Flyget kan bli fossilfritt

2021-03-19

Utvecklingen går snabbt framåt för att göra flyget fossilfritt. En av lösningarna kan finnas i Östersund där ett biobränsle ska bli en del av flygets framtid.

Scania på väg att nå klimatmålen

2021-03-22

För första gången sedan Scania satte sina vetenskapligt baserade klimatmål (Science Based Targets) redogör företaget nu för framstegen i utsläppsminskningarna både från sin egen verksamhet och från fordonsanvändning.

Vy Buss kör fossilfritt i Gävle  

2021-03-24

Under senhösten kommer installationer av två pantografladdare samt åtta depåladdare att utföras i Gävle. Dessa kommer att tas i bruk av operatören Vy Buss. Laddutrustningen levereras av ABB.

HCT för städer i nytt forskningsprojekt

2021-03-24

En stor del av alla tunga transporter i Sverige är lastade med jord- och bergmaterial som schaktas eller används vid byggandet av bostäder och infrastruktur. Genom att effektivisera transportarbetet kan vi minska antalet lastbilsturer med 50 procent, hävdar RISE i ett pressmeddelande.

El är svaret på emissionsfri vägbyggnation

2021-03-25

Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Lunds Tekniska Högskola och Volvo Construction Equipment har tillsammans fått ett nytt projekt beviljat av Trafikverket. Det ettåriga projektet syftar till att demonstrera tekniklösningar för att kunna driva större infrastrukturbyggen 100 procent emissionsfritt genom att elektrifiera alla mobila maskiner som är involverade.
 

Renault Trucks satsar på elektriskt i alla segment

2021-03-25

Volvokoncernens dotterbolag Renault Trucks fortsätter sina investeringar i elektrisk mobilitet. Från 2023 ska företaget ebjuda ett helt elektriskt utbud för samtliga segment, alltså distribution, anläggning och fjärrtransporter.

Arla sätter in sin första eldrivna mejerilastbil i Göteborg

2021-03-25

Mejerikoncernen Arla driftsätter nu en eldriven lastbil i Göteborg, som blir en av landets första tunga el-lastbilar med kyl. Genom att lastbilen är eldriven blir den inte bara utsläppsfri utan även tystare.

Här är världens snabbaste eldrivna fartyg – och här ska det gå i trafik

2021-03-26

Det heter Candela P-30 och drar 80 procent mindre energi än dagens dieselfärjor. Och det blir passagerare i Sverige som får nöjet att låta sig transporteras i den nya pendelbåten.

Elektrifieringspakt vill halvera utsläppen i Stockholm  

2021-03-26

Över 500 deltagare samlades i en digital startkonferens för Elektrifieringspakten, där Stockholms stad, Ellevio, Scania och Volkswagen ingår. Konferensen är ett avstamp i arbetet för att stockholmarna ska kunna förlita sig helt på elektrifierade gods- och persontransporter.

ABB and Amazon Web Services steer fleets to an all-electric future

2021-03-29

ABB and Amazon Web Services (AWS), an Amazon.com, Inc. company, announced a collaboration to jointly develop a cloud-based digital solution for the real-time fleet management of EVs.

Är du intresserad av att få nyhetsbrevet hållbara transporter så skicka ett mail till stina.apel@netport.se  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved