Dela e-post:

NOVEMBER 2021

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Nu är vi redan inne i december och julen nalkar. Vi har fått rejält med snö och hoppas att den får ligga kvar så vi får en vit jul.

Är du intresserad av fler nyheter så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida  (Genomförbarhetsstudie elvägspilot E22).

Ny laddstation invigdes i Karlstad

I torsdags invigdes en ny snabbladdningsstation för ellastbilar vid LBC Frakts terminal på Örsholmen i Karlstad. Landshövding Georg Andrén och de övriga besökarna kunde också ta en titt på Värmlands första helelektriska tunga lastbil.

Läs mer

60 miljoner till vätgasproduktion i Göteborg

En ny produktionsanläggning för vätgas ska byggas i Göteborgs Hamn. Anläggningen, som innebär en investering på 60 miljoner kronor, ska stå klar 2023. Norska energibolaget Statkraft står för pengarna, hamnen bidrar med marken.

Läs mer

Mercedes-Benz lanserar koncept hållbara transporter

Solceller på taket av transporter i städer. Det är resultatet av en studie Mercedes-Benz gjort för att visa upp hållbara metoder för att minska transporters miljöpåverkan i städer. Sustaineer är solpaneler som satts på taket av eldrivna eSprinter, och förutom panelerna finns partikelfilter som ska rena luften.

Läs mer

EU missar klimatmålet i transportsektorn

EU missar klimatmålet i transportsektorn. Sverige och Finland är de enda EU-länderna som når över målet gällande förnybar energi i transportsektorn fram till 2020. Det framgår av en rapport från EU-kommissionen om uppfyllandet av Bränslekvalitetsdirektivet.

Läs mer

Snart elansluter alla färjor mellan Stockholm, Helsingfors och Tallinn

Stora mängder gods och passagerare transporteras dagligen mellan hamnarna i Stockholm, Helsingfors och Tallinn. De tre Östersjöhamnarna har i ett samarbete investerat i landelanslutningar som väsentligt minskar utsläppen till luft från färjor som ligger vid kaj.

Läs mer

DAF testar vätgas i en förbränningsmotor

Att köra på vätgas behöver inte vara lika med elektrifiering. DAF testar nu en förbränningsmotor som drivs med vätgas.

Läs mer

400 miljoner ska skynda på elektrifieringen av tunga transporter  

Det har länge talats om elektricitet som en av hörnstenarna för att nå klimatneutralitet vid bland annat transporter. Utvecklingen går framåt, men inte tillräckligt snabbt. Så här långt kan de miljömässiga förbättringar som konstaterats till stor del hänföras till förnybara drivmedel.

Läs mer

Scania ska leverera tung eldriven timmerbil

Utvecklingen när det gäller eldrivna transporter går allt snabbare och nu är det timmerbilar som Scania satsar på i ett samarbete med SCA. De utvecklar tillsammans en eldriven timmerbilen med en teknisk på upp till 80 ton totalvikt.

Läs mer

Vätedriven Mercedes godkänd för allmän väg

Daimler Trucks satsning på bränsleceller och flytande väte för fjärrfrakt har tagit ännu ett steg. I oktober godkändes prototypen av vätedrivna Mercedes-Benz GenH2 för tester på allmän väg i Tyskland.

Läs mer

100 procent eldrivet hos Dagab   

En 100 procent eldriven distributionsbil för leverans av kylvaror rullar nu i Dagabs fordonsflotta. Bilen är en eldriven Scania 25P utrustat med eldrivet kylaggregat från Hultsteins. Det sydafrikanska ingenjörsföretaget Maxwell and Spark är också med i samarbetet.

Läs mer

Bevego testar ellastbil 

I oktober anlände en Scania 25P ellastbil till LBC Frakt för att sättas i trafik för Bevego. Det handlar om ett projekt där Bevego, LBC Frakt och Scania ska testa vad som är möjligt när det gäller eldriva transporter.

Läs mer

Instabox köper 50 eldrivna lättlastare

Instabox köper 50 eltransportbilar från Maxus. I och med detta kommer en stor del av företagets nya satsning på hemleveranser att vara helt eldriven.

Läs mer

Infrastrukturminister Tomas Eneroth representerar Sverige vid COP26

Infrastrukturminister Tomas Eneroth representerar Sverige när transportministrar från hela världen och andra berörda internationella aktörer träffas i Glasgow och diskuterar hur transportsektorn kan ställa om för klimatet.  

Sveriges största publika laddstation för lastbilar byggs i Helsingborg  

Elektriferingen av tunga transporter har börjat, men det finns ännu få publika laddstationer för lastbilar. Nu meddelar Öresundskraft att man tillsammans med Volvo Truck Center ska bygga vad som uppges bli Sveriges största publika laddstation för lastbilar. Platsen är Ättekullaområdet i Helsingborg.

Dachser Denmark testar transporter med HVO-diesel  

Som ett led i Dachser Denmarks strategi för att bidra till utvecklingen mot en mer miljövänlig transportbransch kommer logistikföretaget att börja testa HVO-diesel för de lastbilar som levererar varor i och runt Köpenhamn. På så sätt kan företaget sänka utsläppen med upp till 80 procent på leveranser i storstadsregionen när projektet dras igång under det nya året.

DB Schenker satsar på elektrifiering av tung vägtransport

DB Schenker och en rad andra ledande industriföretag satsar nu, tillsammans med staten, stort på elektrifiering av tunga vägtransporter.

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved