Dela e-post:

OKTOBER 2021

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Hoppas att ni haft en bra halloween som lyst upp lite i höstrusket. 
Inom hållbara transporter händer det mycket och här får ni ett urval av intressanta nyheter.

Är du intresserad av flera nyheter som denna så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida (Genomförbarhetsstudie elvägspilot E22).
 

Rekordorder för Volvo Lastvagnar

Volvo har fått en rekordorder på 100 Volvo FM Electric-lastbilar från danska logistik- och rederijätten DFDS. Affären är den största för Volvo Lastvagnar gällande eldrivna lastbilar hittills och de första leveranserna ska ske mot slutet av 2022. I Europa är trenden med tunga eldrivna lastbilar stark och hittills i år har några hundra lastbilar över 16 ton registrerats.  

Läs mer

Västerås får nytt centrum för utveckling av elektriska transporter

Transportsystemföretaget Alstom har påbörjat skapandet av ett nytt innovationscenter för gröna elektrifierade transportlösningar. Centret ska ligga i Västerås och ska bland annat erbjuda testmiljöer för eldrivna väg- och arbetsfordon.

Läs mer

Swedavia inviger ny infrastruktur för elflyg

Nu invigs Visby Airports nya laddinfrastruktur för elflygplan. Invigningen av de nya laddplatserna för elflyg sker i samband med att det första elflygplanet landar på flygplatsen.

Läs mer

Göteborg får tre nya publika laddstationer för tunga fordon

Redan år 2023 ska samtliga fordon inom Göteborgs Stad drivas fossilfritt. Elektrifieringen av tunga fordon som last- och sopbilar är en viktig del för att nå målet. Nu går flera av stadens aktörer på området ihop i ett gemensamt projekt för att skapa tre nya publika laddstationer för tunga fordon.

Läs mer

Stororder på eldrivna Volvo i USA

Performance Team, ett lager- och distributionsföretag inom Maerskkoncernen, har lagt en order på 16 Volvo VNR Electric – den hittills största kommersiella ordern på den tunga elektiska lastbilsmodellen i Nordamerika.

Läs mer

Budföretag väljer eldrivna Mercedes

Budföretaget Ripro väljer att köpa in elva stycken eldrivna Mercedes eVito för tjänstgöring i Karlstad, Örebro och Stockholm.

Läs mer

Världens första fordon av fossilfritt stål visades i Göteborg

Idag avtäcktes världens första fordon som tillverkats i fossilfritt stål vid ett evenemang i Göteborg. Fordonet är en lastbärare för gruvdrift och tillverkaren Volvo utlovade fler fordon under nästa år.

Läs mer

Einride elektrifierar linjetrafik åt Bring 

Bring ingår samarbete med techbolaget Einride och sätter in ellastbilar mellan några av Sveriges största städer. Satsningen väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent.  

Läs mer

Gävle hamn erbjuder elanslutning till fartyg

Gävle Hamn blir en av de första hamnar i världen när de planerar att erbjuda elanslutning till fartyg. Det står klart efter att hamnen beviljats stöd från Naturvårdsverket för att möjliggöra landström vid energiterminalen.

Läs mer

Mercedes-Benz vätgaslastbil godkänd för tester på allmän väg

Daimler Trucks satsning på bränsleceller och flytande väte för fjärrtransporter har tagit ett stort steg. I oktober godkändes prototypen av vätedrivna Mercedes-Benz GenH2 för tester på allmän väg i Tyskland, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Läs mer

Miljöinformation om drivmedel

Från den 1 oktober 2021 finns krav på att miljöinformation om drivmedel ska presenteras med hjälp av en dekal vid bränslepumpen. Miljöinformationen gör det lättare för dig som konsument att jämföra olika drivmedel och drivmedelsprodukter. Här får du veta mer om miljöinformationens innehåll, syfte och ansvaret hos aktörerna.  

Vätgasen kommer till Grums

Om några år ska det bli lättare att köra och investera i lastbilar, bussar och personbilar som går på gas eller el i Värmland. En unik tankstation för vätgas och andra förnybara drivmedel har fått närmare 20 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet och kommer att etableras i Grums.

Elektroskandia och BDX byter till HVO

Jula Logistics använder sedan tidigare en 32 meter lång Scanialastbil för högkapacitetstransporter. Nu ska det ovanligt stora ekipaget bytas mot ett liknande – men som körs på el.

Ny snabbladdare för tunga fordon i Karlstad

På torsdagen invigdes en ny snabbladdare för tunga fordon i Karlstad. Laddaren, som har en effekt på 180 KW, är placerad vid LBC Frakts terminal på Örsholmen.

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved