Dela e-post:

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Nr 5 - 2021
 

Den 31 maj hade regeringens infrastrukturminister, Tomas Eneroth, en pressträff där han informerade om Elektrifieringskommissionens arbete. Du kan se den i efterhand här

Transportveckan 2021: Under tre halvdagsseminarier den 9-11 juni klockan 9-12 arrangeras kostnadsfritt Transportveckan för en ökad inblick och förståelse för var i omställningen den svenska transportsektorn befinner sig. Medverkar gör bransch, experter och politiker. Länk till program och anmälan hittar du här.

 

Mellansverige går samman för hållbara transporter

2021-05-03

Industrin i Mellansverige går samman i ett initiativ för hållbara och konkurrenskraftiga godstransporter. Syftet är att både stärka industrins konkurrenskraft och minska transporternas klimatpåverkan. Initiativet drivs av Mellansvenska Handelskammaren och kommer att leda fram till en handlingsplan som presenteras i början av 2022.

En elpirra från Polestar för sista milen-leveranser

2021-05-03

Re:Move kallas ett förslag till en ”elsläde” för sista milen-leveranser från bland annat Polestar. Den trehjuliga minidistributören i aluminium skall klara upp till 275 kilo last.

Paccar-laddare på upp till 350 kW

2021-05-04

DAF Trucks lanserar ett fullständigt sortiment med avancerade lösningar för laddning av batterierna i de eldrivna lastbilarna LF Electric och CF Electric, samt andra kommersiella elfordon, inklusive skåpbilar.  

Fredrik Reinfeldt ny ordförande i Drivkraft Sverige

2021-05-05

Styrelsen för Drivkraft Sverige, branschorganisationen för petroleum- och biodrivmedelsindustrin, kommer att utse Fredrik Reinfeldt att ta över posten som ordförande vid stämman den 27 maj 2021.

Michelin satsar på bränsleceller och vätgas

2021-05-06

Under namnet Symbio satsar Michelin 1,4 miljarder kronor samt bygger en ny fabrik för produktion av bränsleceller. Tillsammans med underleverantören Faurecia har Michelin ett samriskföretag som heter Symbio och som tillverkar bränslecellssystem. 2019 investerade man 1,4 miljarder kronor och nu bygger man en ny fabrik i Saint-Fons utanför Lyon i Frankrike.

”Historisk möjlighet att satsa på klimatet i höstbudgeten”

2021-05-07

Sverige har en historisk möjlighet att genomföra kraftfulla klimatsatsningar som samtidigt bidrar till den ekonomiska återhämtningen efter pandemin. Det anser Fossilfritt Sverige som igår överlämnade sina tio viktigaste förslag för en fossilfri återhämtning till regeringen.

Nytt samarbete för klimatomställning i städer

2021-05-07

Viable Cities och Drive Sweden inleder ett samarbete för att med gemensamma krafter skynda på klimatomställningen i städer, med fokus på klimatneutral mobilitet.

Fortsätter elektrifiera skånska vägar – Bring blir delägare

2021-05-07

Lundabolaget Elonroad tar in 22 miljoner i nytt kapital från bland andra Bring. Pengarna ska gå till att göra bolagets teknik för elvägar färdig för storskalig produktion. Helsingborgs hamn blir en av teststationerna för tekniken.

Volta Trucks ökar takten och utbudet

2021-05-11

Elektrifierade lastbilstransporter är av högsta intresse i Europa ju och Volta Trucks planerar att tillverka 27 000 fordon inom fyra år.

Ny i Elektrifieringskommissionen

2021-05-12

Scanias Christian Levin blir ny ledamot i Elektrifieringskommissionen – det beslutades redan 10 maj men har först nu offentliggjorts.

Elfordonstillverkare rekryterar från Scania

2021-05-14

Elfordonstillverkaren Inzile rekryterar från Scania och anställer Daniel Wedberg som vd. Daniel har närmast varit strategi- och affärsutvecklingsdirektör och ingått i Scanias koncernledning.

Södra lanserar produkter med fossilfri värdekedja

2021-05-14

Flera av skogsindustrikoncernen Södras biobaserade produkter lanseras nu med fossilfri värdekedja. Kalmar Energi är först att ta del av produkterna.

Första spadtaget för hållbart verkstadsbygge

2021-05-17

Igår togs det första spadtaget för bygget av Renova Miljös nya underhållsverkstad i Bönekulla på Hisingen. Verkstaden kommer att kunna erbjuda flera nya tjänster. Nybygget blir troligen också den första verkstaden i Europa som miljöcertifieras enligt den internationella standarden Breeam. 

Widriksson Logistik miljömärker elfordon

2021-05-18

Widriksson Logistiks godstransporter som körs med elfordon märks med “Bra Miljöval”. Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning och en transport som har detta märke körs med ett fordon som till minst 90 procent använder förnybara drivmedel, uppfyller högt ställda krav på utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen och tvättas i särskilda tvätthallar med extra höga miljökrav.

Volvo hårdsatsar på bränsleceller

2021-05-19

Volvokoncernens första testlaboratorium, specifikt avsett för bränsleceller för tunga fordon och maskiner, utgör det första stora steget framåt i företagets vätgassatsning och en viktig del i ambitionen att vara fossilfritt år 2040.

IBM-powered Mayflower autonomous ship set to sail itself across Atlantic

2021-05-19

After months of trials, the ship is ready to make the big journey from the UK to the US.

ICA satsar på biogas - minskar utsläppen med 10 000 ton

2021-05-19

ICA Sverige har kraftigt ökat sin användning av biogas. De senaste två åren har användandet gått från noll till över 2 500 ton år 2020. Under 2021 kommer ICA Sverige att öka användningen av biogas till cirka 3 200 ton, vilket minskar Co2-utsläppen med 10 000 ton jämfört med om transporterna skulle köras på diesel.

Skycart rolls out world’s first four-drop delivery drone

2021-05-19

Bay Area drone maker and delivery service provider Skycart has unveiled what it touts as the world’s first four-drop unmanned aerial vehicle (UAV).  

NTEX kör på biogas

2021-05-21

I samverkan med Gasum och Volvo Lastvagnar ska NTEX nu testa en lastbil som drivs på flytande biogas. NTEX första egna gasdrivna dragbil kan därmed bli aktuell för trafik inom kort.

Mercedes-Benz testar bränslecellsdriven lastbil

2021-05-21

Nu är testerna i full gång av vätedrivna lastbilen Mercedes-Benz GenH2. Det är första steget i Daimlers strategi att satsa på bränsleceller för elektrifiering av tunga fjärrtransporter. Bolaget räknar med att lastbilen kommer att finnas på marknaden år 2027.  

Utvidgade hållbarhetskriterier för bioenergi

2021-05-26

Om drygt en månad är hållbarhetskriterier ett krav för alla typer av bioenergi. Det meddelar Svebio (Svensk Bioenergiföreningen) i ett pressmeddelade och konstaterar samtidigt att inget annat energislag kommer att ha motsvarande miljökrav.

På väg mot branschstandard för miljödata i anläggningstransporter

2021-05-27

En digitaliserad standard och ett gemensamt arbetssätt för redovisning av miljödata kan skapa stora värden för enskilda branscher. De flesta är också redan där sedan flera år tillbaka. Nu är det dags för en gemensam valuta även inom byggbranschen.

Electrification Hub kraftsamlar för att accelerera omställningen inom elektrifiering

2021-05-31

Med Electrification Hub kraftsamlar flera stora bolag, regioner och forskningsmiljöer för att accelerera omställningen inom elektrifiering, energi och elektromobilitet. Nu har parterna lämnat in ett elektrifieringslöfte till regeringens elektrifieringskommission som visar hur aktörerna i Electrification Hub bidrar till fossilfria godstransporter och klimatmålen om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045 samt minskning av utsläppen från inrikes transporter med 70 procent till år 2030.

Bred kartläggning av bygglogistik

2021-05-31

Logistiken i ett byggprojekt kan utgöra 30-40 procent av den totala projektkostnaden. Här finns stor potential för förbättringar. Chalmers tekniska högskola och Bygglogistikgruppen vid Linköpings universitet hoppas att de tillsammans ska kunna visa hur.

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved