Dela e-post:

APRIL 2022

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Välkommen att ta del av ett urval av nyheterna som kommit gällande hållbara transporter under april månad.

Är du intresserad av fler nyheter så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida  (Genomförbarhetsstudie elvägspilot E22).

Business Region Göteborg investerar i bränslecellsfordon

Australiens ledande tillverkare av vätgasdrivna bränslecellsfordon, H2X Global Ltd, etablerar europeiskt huvudkontor i Göteborg och hoppas kunna växa starkt. Bolaget har tecknat ett avtal med Renova, ett av Sveriges största kommunala miljöföretag, om att ta fram vätgasdrivna bränslecellsdrivna lastbilar och lätta fordon.

Läs mer

Nya bussar med touchladdning på väg

Det karakteriseras som en världspremiär när ett konsortium bestående av Van Hool, Kiepe Electric, Ebusco och Alstom ska leverera minst 56 batterielektriska 24 meter långa dubbeldäckare till storstadsområdet i Frankrike.

Läs mer

Förlängning av elvägsprojektet på Gotland  

Trafikverket har beslutat att förlänga projektet Smartroad Gotland, världens första trådlösa elväg för laddning av tung lastbil och buss. Förlängningen omfattar dels kommersiell drift av den elektriska flygbussen under sommaren 2022, dels uppgradering av laddinfrastrukturen för att visa högre prestanda. Förlängningen innebär alltså att projektet pågår under en längre tid, inte att vägsträckan förlängs.

Läs mer

Samverkan för elektrifiering av tunga transporter

Det är logistikföretaget AA Logistik som tar första steget mot att elektrifiera sin tunga godstrafik och det gör dem med hjälp av ABB och Mälarenergi.

Läs mer

Scandlines nya lastbilsfärja blir elektrisk  

Schweiziska Leclanché kommer att leverera det rekordstora batteripaketet till Scandlines kommande hybridfärja, som ska frakta lastbilar på överfarten Rødby-Puttgarden 2024. Med en kapacitet på 10 MWh blir batteripaketet den största litiumjonbatteriinstallationen på en färja hittills.  

Läs mer

Swerock sätter in fyra eldrivna betongbilar

Eldrift är på stark frammarsch inom hela transportbranschen och nu även inom tyngre transporter. Swerock, som var tidiga med att investera i de första hybridlösningarna, ökar elektrifieringen genom att ta fyra nya Volvo FE Electric med betongblandare i drift med placering i Stockholm.

Läs mer

Halv miljard till framtidens elsystem

Energimyndigheten satsar totalt 552 miljoner på sitt nya forsknings- och innovationsprogram Framtidens elsystem. ''Den här satsningen är nödvändig'', säger Energimyndighetens generaldirektör.

Läs mer

Flera nya investeringar i ellastbilar

Nyinvesteringarna i ellastbilar fortsätter. Några av de senaste i raden är Postnord och Alltransport som gör investeringarna i samarbete med sina kunder.

Läs mer

Goda möjligheter att öka biogasproduktion från matavfall i Västra Götaland  

Insamlingen av matavfall behöver öka betydligt i länets kommuner för att uppfylla de regionala miljömålen. Kapaciteten till förhandling behöver också stärkas. Samtidigt är potentialen stor i Västra Götaland. Det visar en förstudie som gjorts på uppdrag av Länsstyrelsen och Biogas Väst.

Läs mer

Färdplan för ett digitaliserat vägtransportsystem

Nu presenterar Trafikverket 34 konkreta åtgärder som ska öka takten för ett digitaliserat vägtransportsystem. Färdplanen 2022 visar Trafikverkets samlade riktning inom området digitalisering av vägtransportsystemet och speglar nya förutsättningar, utvecklingsbehov och åtgärdsförslag som bidrar till tillgänglighet i ett hållbart samhälle.

Läs mer

Kilometerskatt föreslås av IVA  

Kostnaden år 2030 för vätgasfordon förväntas bli 50 procent högre per fordonskilometer jämfört med batteridrift. För att vätgas ska kunna bli ett konkurrenskraftigt alternativ för tunga transporter krävs stöd och politiska initiativ. Det har Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) kommit fram till.

Läs mer

Sandahls investerar i 120 biogaslastbilar   

Logistikkoncernen Sandahls har investerat i 120 nya biogaslastbilar från Volvo Lastvagnar. Jätteinvesteringen är en viktig bit på vägen mot målet att vara helt fossilfria år 2025.

Läs mer

Godsjätten storköper grönt bränsle

Genom ett nytt avtal säkrar DHL Express numera 800 miljoner liter av det hållbara flygbränslet SAF. Det är dock bara en sjättedel av målet om 30 procent hållbart bränsla i flygplan 2030 som företaget har.

Läs mer

Arvid Nordquist och Scanlog satsar på fossilfria råkaffetransporter

Arvid Nordquist har med hjälp av Scandinavian Logistics Partner (Scanlog) tecknat ett avtal med rederiet Hamburg Süd om att transportera ett stort antal råkaffecontainers med biobränsle som drivmedel.

Läs mer

Genombrott för svensk vätgasforskning
En forskargrupp vid Lunds universitet har lyckats skapa ett vätgasproducerande system där järn ersatt den roll som mer sällsynta metaller annars har. Den nya upptäckten kan bli en viktig pusselbit för storskalig, billig och miljövänlig vätgasproduktion.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/genombrott-svensk-vatgasforskning

De vill hjälpa svenska åkerier att optimera körning och fordonsflotta
Genom att samla in och analysera data från fordon är det möjligt att både optimera sin körning och göra rätt investeringar vid en övergång till elfordon. Nu etablerar sig det kanadensiska företaget Geotab i Sverige, och siktet är bland annat inställt på åkerinäringen.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/de-vill-hjalpa-svenska-akerier-att-optimera-korning-och-fordonsflotta

Fortsatt stabil produktion av Adblue trots orro på marknaden
Det råder oro på marknaden för Adblue, vilket Svensk Åkeritidning rapporterat om tidigare. Men läget är mer stabilt än vad det ibland framstår som, menar Yara som står för en stor del av försäljningen i Sverige.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/fortsatt-stabil-produktion-av-adblue-trots-oro-pa-marknaden
 

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved