Dela e-post:

MARS 2022

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Trots att det inte egentligen har med hållbara transporter att göra, så kan jag inte låta bli att kommentera det skenande priset på bränsle som vi sett nu under våren. Detta drabbar väldigt många grupper i samhällen, men främst åkerier som redan innan hade låga marginaler.

En viktig hållbarhetsaspekt är ju jämställdhet och jag läser med glädje om ökningen av andelen tjejer på landets transportutbildningar och det är viktigt ur kompetensförsörjningsaspekten.
Även lagförslag om utstationerade chaufförer påverkar våra vägtransporter och ska enligt plan ge en mer rättvis konkurrens inom yrkestrafiken.

Är du intresserad av fler nyheter så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida  (Genomförbarhetsstudie elvägspilot E22).

Ny digital plattform synliggör utbyggnad av laddstationer

Frigoscandia, ett av Sveriges största bolag inom tempererad livsmedelslogistik, har beställt 112 nya Scanialastbilar för leverans under de kommande två åren. Leveransen omfattar bland annat 73 biogasfordon, den enskilt största ordern av gasdrivna tunga lastbilar i Sverige.

Läs mer

Scania levererar 100 ellastbilar till Köpenhamn

Det danska avfallsbolaget Amager ressourcecenter, ARC, som verkar i Köpenhamn har beställt över 100 ellastbilar från Scania för användning i avfallshantering. Strax över 78 lastbilar av L-serien kommer att levereras, men möjlighet till option på ytterligare 23 stycken.

Läs mer

Trådlös laddning testas med taxibilar  

Under en treårig testperiod ska taxibilar laddas trådlöst på utvalda laddningsstationer i Göteborg. Laddningen startar automatiskt när bilarna parkeras på avsedd plats.

Läs mer

Schenker först ut att köra nya ellastbilen

Tidigare under förra året visade Merzedes-Benz upp sin nya ellastbil eActros. En lastbil med en räckvidd om 200 kilometer och som sattes i produktion under hösten. Nu blir Schenker först i världen med att ta emot den 19 ton tunga serietillverkade ellastbilen. Logistikföretaget har över 30 000 fordon, och målet är att bli ledande inom gröna transporttjänster.  

Läs mer

Cosco vill bygga helelektriska containerfartyg

I ett försök att göra trafiken på Yangtzefloden grönare kommer Cosco nu att bygga containerfartyg som är 100 procent elektriska.  

Läs mer

Stöd till produktion av biogas

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär att den som producerar biogas kan få stöd, om biogasen uppgraderas till samma kvalitet som naturgas.

Läs mer

Boliden investerar i 74-tons el-lastbil

En 74-tons el-lastbil från Scania ska levereras till gruv- och metallföretaget Boliden nu under våren. Den kommer att köras av Renfors Åkeri och trafikera en 30 km lång sträcka i Västerbotten.

Läs mer

Scanias återförsäljarnätverk investerar i publika snabbladdare

Med stöd av Klimatklivet ska Scanias återförsäljarnätverk investera i publik snabbladdning för tunga fordon på över 20 platser runt om i landet.

Läs mer

Här byggs elmotorfabrik för tunga fordon  

Logistikfastighetsbolaget Evolv och NCC kommer att bygga en fabrik för elmotorer åt det amerikanska företaget Dana Incorporated som tillverkar transmissionsutrustning. Fabriken placeras i Åmål och kommer att bli Europas första stora elmotorfabrik för tunga fordon. Det meddelar NCC i ett pressmeddelande.  

Läs mer

Maserfrakt köper vätgasdrivna lastbilar

Maserfrakt har skrivit avtal med Hyzon Motors om leverans av vätgasdrivna lastbilar med bränsleceller.  

Läs mer

Renova i avtal om bränslecellsfordon med Australiensk tillverkare

Den australiensiska tillverkaren av vätgasdrivna bränslecellsfordon H2X Global har tecknat ett avtal med Renova, ett av Sveriges största kommunala miljöföretag, om att ta fram vätgasdrivna bränslecellsdrivna lastbilar och lätta fordon.

Läs mer

Fortsatt ökning av andelen tjejer på transportutbildningarna

Andelen tjejer på landets transportutbildningar fortsätter att öka. I årskurs 2 rör det sig nu om 33 procent, rapporterar TYA.  

Läs mer

Sent lagförslag om utstationerade chaufförer
En viktig del av vägtransportpaketet rör villkoren för utstationerade chaufförer. Det EU-direktiv som rör skärpta regler i denna fråga slog igenom den andra februari. Nu har regeringen också publicerat en proposition över hur detta ska implementeras i svensk lagstiftning.
https://www.trailer.se/artikel/sent-lagforslag-om-utstationerade-chaufforer
 
AI ska ge mindre luft i paketen
Den ökade e-handeln innebär också att mängden luft som transporteras omkring ökar. Med hjälp av artificiell intelligens vill nu Postnord TPL, tillsammans med företaget Skrym, minska andelen luft genom att hitta optimala emballagestorlekar.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/ai-ska-ge-mindre-luft-i-paketen
  

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved