Dela e-post:

JANUARI 2022

NetPorts nyhetsbevakning om hållbara transporter

Nu kommer årets första nyhetsbrev något försenad då det inte gick ut något förra månaden pga sjukdom. Nu får ni istället lite extra godbitar och detta nyhetsbrev täcker upp både januari och februaris nyheter.

Är du intresserad av fler nyheter så publiceras de kontinuerligt på GFS hemsida  (Genomförbarhetsstudie elvägspilot E22).

Världens första LNG-batterihybrid med två bränslen snart i drift

Snart kommer en av de största aktörerna inom transport av fordon till sjöss att sätta sin första dual-fuel LNG-batterihybrid i drift under detta år.  

Läs mer

Schenker lägger jätteorder på elektriska lastbilar

DB Schenker har aviserat att de kommit överens med Volta Trucks om ett nytt partnerskap som innebär en beställning på nästan 1 500 elektriska lastbilar. Det är den största ordern i sitt slag någonsin i Europa.

Läs mer

Mathem + Renault = sant

E-handelsbolaget Mathem har inlett samarbete med fordonstillverkarna Renault om fossilfria transporter. Det är fordonstillverkarnas eldrivna och specialbyggda lätta lastbil, Master E-tech Electric, som Mathem kommer att köra.

Läs mer

DSV tar steget mot grönare logistik

Transport- och logistikföretagen DSV tar steget mot grön omställning genom att lansera Green Logistics, som är fyra olika kunderbjudanden som ska minska koldioxidutsläppen hos företagets kunder. Bakgrunden är den ökande globala handel och godstransporter som tillkommer, och DSV menar, att för att minska koldioxidutsläppen måste transport- och logistikbranschen se över verksamheten.

Läs mer

De gör biogas av toalettavloppsvatten

Baltic Sea Action Group har sammanfört aktörer i ett samarbete för att minska lastfartygs utsläpp av toalettavloppsvatten i Östersjön. Istället för att avloppsvattnet hamnar i havet och bidrar till övergödning kommer fartygens toalettavloppsvatten lämnas i hamnarna och samlas in för att bli biogas till tunga transportfordon.

Läs mer

Scania introducerar nya drivlinor för hybriddrift

Scania har utvecklat starkare drivlinor för sina HEV- och PHEV-lastbilar. Ett av resultaten är att fordon för fler användningsområden kommer att kunna köras på el, såsom tippbilar, lastväxlare, lastbilar för kyltransporter, betong­bilar och regionala distributionsfordon.

Läs mer

Maersk avslöjar nya metanolfartygets design

I fem år har Maersk arbetat med att utveckla en ny fartygsdesign som kommer att öka koncern-flottans energieffektivitet med 20 procent. Åtta fartyg som är planerade för drift på grön metanol från och med 2024 blir de första.

Läs mer

Wibax tog emot el-lastbil för 64 ton

Kemikalieleverantören Wibax har tagit emot leveransen av en tung el-lastbil från Scania. Inom kort ger den sig ut på vägarna mellan Piteå och Skellefteå.  

Läs mer

Volvo testade ellastbilar i sträng kyla

Vad händer med en batterielektrisk lastbil när termometern visar -25° C och vinden är hård? För att kunna besvara frågan har Volvo Lastvagnar genomfört vintertester i nordligaste Sverige.

Läs mer

Volvo, Daimler och Traton i omfattande samarbete inom laddinfrastruktur

Volvokoncernen, Daimler Truck och Traton Group har undertecknat ett bindande avtal om att skapa ett samriskföretag. Det nya bolaget ska installera och driva ett högpresterande offentligt laddningsnätverk för batteridrivna, tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar över hela Europa.

Läs mer

Andelen biobränsle i bensin och diesel ska ses över

Energimyndigheten har fått i uppdrag att ta reda på om andelen hållbara biodrivmedel i bensin, diesel och flygfotogen behöver ändras för att Sverige ska nå klimatmålen.  Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande. Enligt reduktionsplikten är alla drivmedelsleverantörer skyldiga att blanda in förnybara och fossilfria bränslen i bensin, diesel och flygfotogen.

Läs mer

Stark linje el-lastbilar från Scania

Scania jobbar vidare mot övergången till ett mer hållbart transportarbete. Deras uppställning av helelektriska lastbilar och hybrider står redo att möta allt hårdare krav. Svensk Åkeritidning har fått provköra el-alternativen och bilda sig en uppfattning.

Läs mer

Nytt miljövänligt fartyg mellan Göteborg-Zeebrugge
Det nybyggda fartyget ’Faustine’ från rederiet CldN anlöpte Göteborgs hamn för första gången under söndagen. Fartyget, som kommer gå på sträckan Göteborg-Zeebrugge i Belgien, är rederiet mest avancerade och effektiva roro-fartyg och drivs på flytande natur- eller biogas. ’Faustine’ ett av två fartyg som CldN beställt, och båda är utrustade med ett LNG, högtrycks- och tvåtakts- dubbelbränsleframdrivningssystem.
https://www.transportnet.se/article/view/826598/nytt_miljovanligt_fartyg_mellan_goteborgzeebrugge
 
Den 1 januari höjs reduktionsplikten
För att nå de svenska klimatmålen till 2030 med hjälp av hållbara biodrivmedel har regeringen infört reduktionsplikt för bensin och diesel. Den 1 januari sker en höjning av reduktionsplikten.
https://via.tt.se/pressmeddelande/den-1-januari-hojs-reduktionsplikten?publisherId=3236263&releaseId=3313776
 
Handlingsplan för elektrifiering presenterades
Elektrifieringskommissionen presenterade i mellandagarna en handlingsplan för att möjliggöra eldrivna transporter längs större vägar, med fokus på tunga transporter.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/handlingsplan-elektrifiering-presenterades

Regeringen vill se fler hållbara leveranser vid e-handel
E-handeln har ökat kraftigt det senaste decenniet. Samtidigt är det enligt regeringen svårt för konsumenter att välja klimatsmarta leveranser vid e-handelsköp. Regeringen ger nu Trafikanalys i uppdrag att med hjälp av Konsumentverket föreslå åtgärder som gör det enklare för konsumenter att göra hållbara leveransval vid e-handel.
https://www.trailer.se/artikel/regeringen-vill-se-fler-hallbara-leveranser-vid-e-handel
 
Regeringen påskyndar utvecklingen av elflyg
Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskning och innovation på elflygsområdet kan utvecklas, samordnas och organiseras. Syftet med uppdraget är att påskynda utvecklingen av elflyg.
https://www.transportnet.se/article/view/831039/regeringen_paskyndar_utvecklingen_av_elflyg
 
Nytt Maersk-företag levererar grön kraft till fartyg
Stillstrom är ett nytt företag under Maersk Supply Service som kommer att leverera grön kraft till fartyg som går på tomgång till havs.
https://www.transportnet.se/article/view/831248/nytt_maerskforetag_levererar_gron_kraft_till_fartyg
 
Kraftig ökning av biogasförsäljning till åkerier
Under 2021 ökade Svensk Biogas försäljningen av lokalproducerad biogas till åkerisegmentet med 145 procent jämfört med 2020. I jämförelse med diesel och biodiesel har biogasen under senare tid hållt en stabil prisnivå.
https://www.akeritidning.se/sv/nyheter/kraftig-okning-av-biogasforsaljning-till-akerier

Detta mail skickades till emma.callerstig@netport.se  |  eftersom du angett att du är intresserad av hållbara transporter. Om du inte önskar få dessa utskick längre vänligen avprenumerera  |  © NetPort Science Park AB, All rights reserved